Kathleen Vereecken over...‘Anna was hier’ van Gerda De Preter

Terug naar lijst
 

Anna was hier

Titel: Anna was hier
Auteur: Gerda De Preter
Uitgeverij: Querido, 2007
ISBN: 978 90 451 0590 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Voor kinderen van lucht

Ben je ooit gepest geweest? Echt gepest? Dan moet je dit boek lezen. Of heb je zelf wel eens iemand gepest? Misschien stond je aan de kant een beetje te lachen? Of heb je gewoon gezwegen? Dan moet je dit boek beslist lezen!

In ‘Anna was hier’ van Gerda De Preter leer je ze allemaal kennen: het gepeste kind, de pestkoppen en de meelopers.
Anna is dik, en daarom wordt ze gepest. Ze wordt uitgescholden voor nijlpaard en tientonner. Voor kalf en zeekoe. Maar huilen doet ze niet, voor de dooie dood niet. Ze is geen zielenpoot. Even ziet het ernaar uit dat iedereen haar met rust zal laten. Alsof ze lucht wordt. Zware lucht, noemt ze het zelf. Lucht die steeds zwaarder wordt, omdat ze zich sust met ‘kilo’s troostgebak’. Tot ze botst – létterlijk botst – met Maud, en van zich afbijt. Op dat moment kantelt alles: nergens is Anna meer veilig. Het schelden herbegint. Ze wordt achtervolgd en geslagen, en nog veel meer dan dat. Op school staat ze er nu helemaal alleen voor.

Je kunt Maud nooit terugpakken. Zo slim is ze wel. Altijd hangen er wel enkele geiten en garnalen om haar heen. De geiten zijn haar vriendinnen, de garnalen de meelopers. Die stellen geen vragen, ze doen wat Maud zegt. Samen zijn ze sterk. Alleen durven ze niks, dan rennen ze hard weg. Ze durven je niet eens aan te kijken, de lafaards.

Zelfs Em, Anna’s beste vriendin, keert zich tegen haar. Tenminste: als de anderen in de buurt zijn. Alleen wanneer er niemand anders te bekennen is, doet Em weer wat liever. Maar dat pikt Anna niet.

Thuis houdt ze haar mond over het gepest. Het meeste heeft ze nog aan haar verwarde oma. Een oma die steeds belangrijker wordt naarmate het boek vordert. Een grappige oma ook. En dat maakt dit boek zo fijn om te lezen: dat in alles wat zielig lijkt, toch humor zit. Oma wordt dement, maar ze is geen meelijwekkend oudje. Soms moet je gewoon om haar lachen. En dat Anna gepest wordt, is erg. Maar haar sarcastische (zoek dat woord maar op) humor, maakt dat het geen boek is waar je triest van wordt. Toen ik het las, voelde ik soms verontwaardiging en zelfs kwaadheid. Maar ik moest ook lachen. En ik raakte ontroerd. Door Anna die zich zo moedig vastbijt in haar verzet. Door haar mooie band met haar oma. En doordat op het einde… Nee, dat verklap ik niet. Alleen dit: als alles uit de hand loopt, zint Anna op wraak. Als je wilt weten hoe dat afloopt, zul je dit boek moeten lezen. Een mooi geschreven, gevoelig, spannend en vaak grappig boek. Voor kinderen van lucht. En voor alle anderen.

Kathleen Vereecken.

.
.