Wally De Doncker over...‘Is het nog ver?’ van Ingrid Godon

Terug naar lijst
 

Is het nog ver?

Titel: Is het nog ver?
Auteur: Ingrid Godon
Uitgeverij: Querido, 2009
ISBN: 978 90 451 1151 3
Illustraties: Ingrid Godon

Terug naar lijst

Het leek wel of de vogels hem riepen

Het is heerlijk om als schrijver door een boekhandel te struinen. Sommige boeken laveer je zo voorbij. Andere grijp je vast en begin je meteen te doorbladeren. ‘Is het nog ver?’ valt op door de opvallende vorm en de knappe cover. Maar nog meer door de titel. Hij lijkt toevallig sterk op ‘Is Beter nog ver?’, de titel van mijn laatste boek, waarbij Vrouwtje op zoek gaat naar ‘Beter’ en in de verjonging van haar oudere lichaam haar hemel vindt.

‘Is het nog ver?’ is een knap prentenboek van Ingrid Godon. Leon is een ietwat naïef mannetje dat op een vroege ochtend de langste ladder tegen de hoogste boom uit zijn tuin zet. Hij wilde al zo lang de wolken zien en het leek wel of de vogels hem riepen. Leon is ambitieus en bereikt ondanks de felle wind de top van de boom. Hij hangt zijn jasje aan een tak en geniet met volle teugen van de vreemd gekleurde wolken. ’s Avonds voelt hij zich heel nietig en eenzaam tegenover de opgeblazen volle maan. Leons vrouw is ongerust en klimt naar boven. Samen genieten ze innig van hun ‘Beter’.

Dubbeltalent Ingrid Godon weet met dit verhaal en haar sobere illustraties een hartverwarmende sfeer op te roepen. Ze doet dit met weinig lijnen en soms vage kleuren. Door kleine soms absurde details weet Godon haar lezers bij het verhaal te houden. Het lege nestje met het bordje ‘te huur’ en een eend in een vogelkooi wekken bij elke lezer een glimlach op. Als je weet dat Godon dit werk opgedragen heeft aan haar pas overleden echtgenoot, lees je het op een andere en meer symbolische manier. De meest intrigerende zin uit het boek is ‘Het leek wel of de vogels hem riepen’. Waarom deden ze dat? vraag je je als lezer af. Zoals goede filosofie behoeft deze vraag eigenlijk geen antwoord.

Ingrid heeft haar sporen al verdiend in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Ze won tal van prijzen: in Nederland de Gouden Griffel en in Vlaanderen de Boekenpauw.

‘Is het nog ver?’ zinderde door de roep van de vogels nog een paar dagen na. Een aanrader voor alle leeftijden!


Wally De Doncker.

.
.