Rindert Kromhout over...‘Mombakkes’ van Do Van Ranst

Terug naar lijst
 

Mombakkes

Titel: Mombakkes
Auteur: Do Van Ranst
Uitgeverij: Davidsfonds, 2010
ISBN: 978 90 5908 344 8
Illustraties:

Terug naar lijst

'Mombakkes' van de Vlaamse schrijver Do van Ranst is een boek waar je niet vrolijk van wordt, maar wél blij! Van het verhaal word je niet vrolijk, van de manier waarop het is geschreven word je blij. Ik tenminste wel. Het is namelijk een uitstekend geschreven sombere familiegeschiedenis. (Het boek ziet er trouwens prachtig uit, maar dit terzijde.)

Eerst iets over het verhaal, het aangrijpende verhaal over maskers, gemaskerden en verborgen waarheden. Het is Vastenavond 1972. Een huis in een Vlaams dorp. Gemaskerde ‘gekken’ trekken voorbij. Vier van hen zullen binnenkomen om de bewoners te sarren en te bespotten. Pas als wordt geraden wie er achter de maskers schuil gaan is dat plaagspel voorbij. Zo gaat het altijd op Vastenavond. Welke gekken komen er dit jaar op bezoek? Frank, die 15 is, zou dat dolgraag willen weten. Maar hij is naar bed gestuurd omdat zijn ouders hem nog te jong vinden. Onzin, vindt Frank en hij besluit naar beneden te sluipen om de feestvierders te bespioneren. En terwijl hij naar beneden sluipt denkt hij na over de dingen die er de afgelopen tijd zijn gebeurd…

Zo begint 'Mombakkes', een van de mooiste vaderportretten die ik ooit heb gelezen. Want dat is het, meer nog dan het verhaal van Frank zelf: een portret van zijn vader. Wat een man is dat! Verschrikkelijk! Diep gelovig, streng voor zichzelf en voor zijn gezin. Als de dingen niet gaan zoals hij wil zijn de rapen gaar. Zijn vaak wrede gedrag boezemt angst en ontzag in. ‘Mijn vader,’ zegt Frank, ‘kan soms gewoon niet tegen dingen.’ Geen wonder dat Franks oudere broer al jaren geleden is weggelopen van huis om nooit meer terug te komen. Waarom doet die vader zo? Wat voor een man gaat er schuil achter dat mombakkes van strengheid en starheid? Do van Ranst vertelt het ons. Maar ik zeg verder niets; van een boek dat 'Mombakkes' heet mag een bespreker niet meer dan een tipje van de sluier oplichten, vind ik…

Maar een goed boek is natuurlijk méér dan alleen een mooi verhaal. In een goed boek moet ieder hoofdstuk, elke scène, iedere zin de moeite waard zijn. Van alle bladzijden moet je kunnen smullen. En 'Mombakkes' is een boek vol zinnen die je steeds opnieuw wilt lezen, zinnen zo mooi of beeldend dat je ze zou willen overschrijven om ze boven je bed te hangen. Twee voorbeelden:
‘Die momenten, waarop mijn vader in mijn woorden rust, zijn de fijnste van de week.’

‘Ze bekeek me alsof ik mijn oog uit mijn hoofd nam, het in mijn mond stak en inslikte tot het weer op zijn plaats zat.’

Een boek waarin zúlke zinnen staan, verdient een ereplaats in iedere boekenkast en waar het verhaal over gaat doet er dan eigenlijk niet meer toe. 'Mombakkes'. De enige in dit boek die geen mombakkes draagt is schrijver Do van Ranst. Open en bloot laat hij zien dat hij een groot schrijver is.

Rindert Kromhout.

.
.