Loes Hazelaar over...‘Hou van mij’ van Corien Botman

Terug naar lijst
 

Hou van mij

Titel: Hou van mij
Auteur: Corien Botman
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 4510 727 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Zodra ik het boek 'Hou van mij' van Corien Botman in mijn handen had, deed het wat met me. Het omslag alleen al, en de titel: het maakte me erg nieuwsgierig. En dat was nog maar het begin, de buitenkant. Ik begon te lezen en bleef lezen. Alles van de hoofdpersoon Monisha vond ik de moeite waard om te leren kennen.

Het boek is geschreven als een dagboek en gebaseerd op het echte leven van Yasmine. Yasmine heeft het boek samen met Corien geschreven. Juist doordat het echt gebeurd is, maak je het verhaal van Monisha van erg dichtbij mee, alsof je er zelf bij bent. Monisha vlucht van huis als ze steeds vaker ruzie met haar moeder en stiefvader heeft. Monisha’s moeder komt uit India en is geadopteerd. Ze kan niet goed van Monisha houden. Daarom zoekt Monisha liefde buiten de deur: bij zogenaamde omen en neven, een hele serie vriendjes en vriendinnen, waarvan de meeste net zo onbetrouwbaar zijn als haar moeder. Monisha denkt zelfs aan een eigen baby om zo liefde te kunnen voelen. Ze houdt erg van haar halfzusjes en die mist ze ook heel erg, als ze niet meer thuis woont. Samen met Monisha maak je mee hoe eenzaam én hoe dapper ze is. Ze maakt fouten maar ook hele goede keuzes en omdat ze zo sterk en verstandig is, lost ze alle problemen goed op. Als lezer wil je niets liever dan dat het verhaal zal eindigen als een sprookje: je gunt Monisha een leven als een prinses en een happy end. Maar daarvoor heeft Monisha geen toverfee nodig: ze doet het allemaal zelf! Ik vind het een belangrijk verhaal over een prachtige meid.

Ik bekeek na het lezen van het boek uitgebreid de site van de schrijfster Corien Botman; wie is ze? Ik las, lachte, het kon ook niet anders: wat een leuk mens. Ze heeft al veel goede boeken geschreven. Het boek 'Hou van mij' geeft een inkijk in het leven van een bijzondere jongere. Ik ging door het verhaal nadenken over hoe ik het zelf zou aanpakken en wat ik zelf zou doen als ik geen sterke moeder en een gezellig thuis had. Ik wens dat ik dan net zo dapper als Monisha zou zijn!

Loes Hazelaar.

.
.