Selma Noort over...‘Pasta met slagroom’ van Lizzy van Pelt

Terug naar lijst
 

Pasta met slagroom

Titel: Pasta met slagroom
Auteur: Lizzy van Pelt
Uitgeverij: De inktvis, 2009
ISBN: 978 90 75689 617
Illustraties: Jacqueline van Leeuwenstein

Terug naar lijst

Toevallig kreeg ik pas een boek van iemand: 'Pasta met slagroom' van Lizzy van Pelt. Toen ik de vraag kreeg of ik een stukje over een boek wilde schrijven voor de leesestafette van Leesfeest, moest ik aan dit boek denken. Ik had het nog niet gelezen maar al wel bekeken. Het boek is niet dik en het ziet er vrolijk en een beetje gek uit.

Ik wist al dat dit boek een speciaal boek was, want ik heb zelf ook een paar van dit soort boeken geschreven. 'Pasta met slagroom' is geschreven voor kinderen die graag spannende boeken lezen die niet te moeilijk zijn – een ‘makkelijk lezen’ boek wordt zo’n boek ook wel genoemd. Ik bezoek veel scholen en in elke klas, bij elke leeftijd, kom ik wel van die kinderen tegen. Ze hebben bijvoorbeeld dyslexie. Dat is lastig als je moet lezen. Een jongen zei eens tegen mij: ‘ik heb dyslexie en dan is het net alsof er een spiegeltje in mijn hoofd zit - de letters en de woorden draaien binnenstebuiten en achterstevoren.’ Dat was goed uitgelegd van die jongen.

Er zijn ook kinderen die gewoon niet van lezen houden, ze rekenen of voetballen liever. Maar ja, die kinderen moeten natuurlijk toch ook wel eens een boek lezen. En dan zijn er nog kinderen die zich niet goed of lang kunnen concentreren. En er zijn kinderen die thuis Arabisch spreken of Turks of Chinees of zo en die nog veel Nederlandse woorden moeten leren en die dus niet meteen een dik boek kunnen lezen. En dove of slechthorende kinderen vinden ‘makkelijk lezen boeken’ ook fijn en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Daarom heb ik dus dit boek gekozen, want deze kinderen zijn ook belangrijke lezers. Ik ben het meteen gaan lezen en ja hoor, dat ging lekker vlug. Het was ook grappig en spannend want een bijzondere ring die veel geld waard is, valt in een taart en die taart komt terecht bij de akeligste man van de buurt... Hoe moeten Jelger en Kiraz die ring terug krijgen, liefst voordat de vader van Jelger hem mist?

Een ding is wel vervelend van dit boek.... IK KRIJG ER ZO’N TREK VAN IN TAART! En ik ben aan de lijn dus ik wil helemaal geen trek in taart krijgen! Toen ik de titel las dacht ik: pasta, dat is spul uit Italië dat je eet met tomatensaus en Italiaanse strooikaas en zo... Maar deze pasta is heel andere pasta – nee, geen chocoladepasta. En nee, ook geen tandpasta!

Lees het boek zelf maar. Iedereen kan het, want het is niet moeilijk. En als je er taart bij eet, smeer het boek dan niet onder, ja! :-)

Selma Noort.

.
.