Bibi Dumon Tak over...‘Slavenhaler’ van Rob Ruggenberg

Terug naar lijst
 

Slavenhaler

Titel: Slavenhaler
Auteur: Rob Ruggenberg
Uitgeverij: Querido, 2007
ISBN: 978 90 4510 422 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Als je de naam van een schrijver niet kent, is het soms moeilijk om in een van zijn boeken te beginnen. Het voelt een beetje alsof er een onbekend gerecht voor je op tafel staat: baba ganoush bijvoorbeeld. Daar heb je natuurlijk helemaal geen zin in, want patat en pannenkoeken ken je, dat is veel lekkerder.

Ik zag de boeken van Rob Ruggenberg al een tijdje in de winkel liggen, maar telkens koos ik een boek uit van een schrijver die ik al kende. Een boek waarvan ik wist dat ik het zekerzéker goed zou vinden.

Lekker makkelijk.
Lekker veilig.
Bah!
Veilig is voor watjes.
Dus toen ging ik toch terug naar de winkel om ‘Slavenhaler’ van Rob Ruggenberg te kopen. Het boek begint al meteen met een klap in je gezicht. Tijn, de hoofdpersoon, zegt namelijk direct dat hij dingen heeft gedaan waarvoor hij zich schaamt. Dat hij zelfs iemand heeft vermoord. Ik dacht: leuke eerste bladzijde.

Ik sloeg de bladzijde toch om en voor ik het wist was ik de tijd vergeten en zat de hond opeens naast me te kwispelen omdat het zes uur was: brokjestijd. Goed, ik stortte wat brokjes in haar bak, rende vlug een ommetje (ze mocht maar heel even aan de lantaarnpalen ruiken), want ik wilde weer verder lezen over Tijn.

Z’n moeder is dood, z’n vader ook en hij heeft geen broers of zusjes. Nou ja, hij heeft een halfzusje. Z’n vader vree een keer met een slavin en zo komt het dat er ergens in Afrika nog familie van Tijn woont. Hij gaat zijn halfzusje zoeken en monstert aan op een schip dat naar de Goudkust zal varen om slaven op te halen.

In dit boek staat niet alleen het verhaal van Tijn, maar ook het verhaal van Obaa, zijn halfzusje. Als er op een dag opeens een jongen voor haar staat met rood haar en rare oorlelletjes, schrikt ze zich rot: alweer zo’n blanke engerd. Ze gelooft er geen snars van dat hij en zij dezelfde vader hebben.

Toch lukt het Tijn haar te overtuigen van hun bloedband. Om te beginnen heeft Obaa zelf ook van die rare oorlelletjes en ze is (ook) een stuk lichter (van huid) dan alle andere kinderen uit haar dorp. Maar ze gelooft het pas als het te laat is. Dan zit ze al met honderden andere slaven in het gore, krappe en stinkende ruim van het schip dat haar naar Brazilië brengt.

Dit is een verhaal over vijandschap en vriendschap. Over vertrouwen en verdriet. Over de ultieme opoffering, want vrijheid wordt nu eenmaal vaak betaald met levens.

Dit boek gaat over het verleden van Nederland waar we niet zo trots op hoeven te zijn. Soms hoor je mensen wel eens roepen: ‘Vroeger was Nederland de baas van de wereld. We waren het rijkst van iedereen!’ Maar als je weet waar we onze rijkdom vandaan haalden, kun je die trots wel laten varen.

Rob Ruggenberg schreef een prachtig boek waarin ik helemaal verdween. Gelukkig komt er binnenkort weer een boek van hem uit: 'Manhattan'. Dat ga ik zeker ook lezen, want ik weet nu hoe dat onbekende gerecht (baba ganoush) smaakt, en het is verrukkelijk. De enige die niet naar het nieuwe boek van Ruggenberg uitkijkt, is de hond. Je ziet het haar al denken: dat wordt weer een saaie dag voor mij. Maar weet je wat? In plaats van rechtsom zal ik ons ommetje eens linksom maken. Wie weet is een nieuwe keuze niet alleen goed voor lezers, maar ook voor honden.

Bibi Dumon Tak.

.
.