Marco Kunst over...‘Bernie King en de magische cirkels’ van Daan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Bernie King en de magische cirkels

Titel: Bernie King en de magische cirkels
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0649 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Griezelen & gniffelen

Een slak met handjes, bijtende bloemen en een buurvrouw die eruitziet als een keurige dame, maar eigenlijk een heks van het troebelste water is: je zult er maar mee te maken krijgen. Geen hond die je gelooft natuurlijk (behalve misschien die ene betoverde hond), dus je staat er alleen voor.

Voor Bernie King is het allemaal nog maar het begin. Hij is een gewone jongen uit een doodgewoon, suf dorp, die hoogstens wat slimmer en ondeugender is dan de meeste anderen. Zijn vader is oplichter van beroep, zijn moeder is een moddervette onnozelaar en zijn zus lijkt op het eerste gezicht al niet veel beter – maar het draait in dit boek vooral om de heks: een volstrekt kwaadaardig loeder van een kreng. Kinderen uit het dorp verdwijnen, steeds vreemdere verschijnselen doen zich voor en langzaam maar zeker raakt Bernie in het web van buurvrouw Zwellengrebel verstrikt. Gelukkig vindt hij naarmate het gevaar toeneemt bondgenoten en vrienden die hem proberen te helpen.

Het gekke is dat de wereld van Bernie King heel vertrouwd aandoet. Ondanks alle bovennatuurlijke gebeurtenissen. Het dorp Biesterkrimp waar Bernie woont zou namelijk zo uit een van de Harry Potterboeken kunnen komen, en Bernies familie en andere dorpsbewoners lijken bovendien op figuren uit de boeken van Roald Dahl. Dit zou je jammer kunnen vinden. Je zou kunnen klagen dat het boek niet origineel genoeg is.

Maar het volgende gekke aan dit boek is, dat het eigenlijk wel erg fijn is de sfeer en de fantasie van die boeken hier terug te vinden. En bovendien geeft Daan Remmerts de Vries een prettig gestoorde draai aan het vertrouwde: zijn humor en vondsten zijn regelmatig van een aangenaam melig, geschift of zelfs ronduit idioot niveau. Dweperige leeghoofden veranderen in hippe heksen; betoverde kinderen veranderen in pratende vruchten; de maan loopt leeg, enzovoorts, enzovoorts.

Hier en daar gaat het verhaal wat al te snel en had er wat meer uitgelegd mogen worden. En Kimberly en Natasha gedragen zich hier en daar wel wat erg overdreven, maar ook daar komt de schrijver mee weg. Sterker nog, het derde gekke aan 'Bernie King en de magische cirkels' is dat die twee meiden zo hyper en irritant zijn dat het weer leuk wordt, en ze zelfs wat mij betreft de show stelen. En daarom hoop ik van harte dat ze een grote rol mogen spelen in het volgende boek over Bernie King. Want dat schijnt eraan te komen.

Het boek is volgens mij met veel plezier geschreven, en ik heb het met veel plezier gelezen. Mijn conclusie: lekker griezelen, maar vooral ook groots gniffelen!

Marco Kunst.

.
.