Erik van Os over...‘Koe en haas’ van Isabel Versteeg

Terug naar lijst
 

Koe en haas

Titel: Koe en haas
Auteur: Isabel Versteeg
Uitgeverij: Lemniscaat, 2008
ISBN: 978 90 477 0081 4
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Het was druk in Den Bosch, zaterdag 13 september. De hele boekwinkel puilde uit. Iedereen wilde kennis maken met Koe en Haas. Wij ook. Koe en Haas wonen niet in die boekwinkel maar in een boek, in het weiland van Isabel Versteeg en Marije Tolman. Isabel heeft het bedacht en Marije getekend, dat weiland met Koe en Haas.

Koe heeft moeite met denken maar Haas is daar heel goed in. Koe denkt dat je aan een hangmat moet hangen maar Haas weet daar je er in moet hangen. Koe weet niet wat familie is maar Haas weet dat familie op je lijkt. ‘Is familie leuk, Haas?’ vroeg Koe. ‘Dat hangt ervan af,’ zei Haas. ‘Soms bijten ze. Maar je hebt er ook bij die aardig zijn en je likken.’

Haas zit geen moment stil maar daar blinkt Koe in uit. De wei is de wereld van Koe en Haas wil Koe de wijde wereld laten zien. Hoe verschillend ze ook zijn, Koe en Haas zijn en blijven de beste vrienden. Ze doen wedstrijdjes wie het bangst is, wie het langst kan slapen. Ze redden elkaar van de dood. Ze springen samen trampoline. Ze zijn jaloers en zorgen voor elkaar. Echte vrienden dus.

Wij zullen Koe en Haas eens op gaan zoeken in hun weiland. We willen ze dolgraag als vriend. En dat weiland is een paradijsje. Het ziet er prachtig uit. Het liefst zouden we daar wonen en samen met Koe naar de verte kijken, samen met Haas als natte was aan de takken van de boom hangen.

Je hoeft niet helemaal naar Den Bosch om Koe en Haas te leren kennen. Gelukkig is het boek in alle steden te koop. Vraag naar dat boek van Koe en Haas. Of vraag het aan Sinterklaas.

Erik van Os en Elle van Lieshout.

.
.