Rindert Kromhout over...‘Woedend zwart’ van Mieke van Hooft

Terug naar lijst
 

Woedend zwart

Titel: Woedend zwart
Auteur: Mieke van Hooft
Uitgeverij: Holland, 2008
ISBN: 978 90 2511 049 9
Illustraties:

Terug naar lijst

In 1990 wonnen Mieke van Hooft en ik voor het eerst de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Mieke won in de leeftijdsgroep 10 tot en met 12 jaar met haar boek 'De tasjesdief'. Wat waren we trots! Een prijs van kinderen krijgen is een groot compliment, vinden we allebei, want we zijn per slot van rekening kinderboekenschrijvers. Het is nu achttien jaar later. Mieke heeft in die jaren tientallen boeken geschreven en veel van die boeken kwamen in de Top Vijf van de Kinderjury. De lezers houden van haar werk, dat is wel duidelijk.

Waarom?
In de eerste plaats kiest Mieke vaak gebeurtenissen waar iedereen mee te maken zou kunnen krijgen, maar waar je liever over leest dan dat je ze zelf meemaakt: pesten, weglopen, verdriet, diefstal. Dat zijn ernstige onderwerpen. Gelukkig zit er altijd veel humor in de verhalen, waardoor het heel plezierig is ze te lezen.
In de tweede plaats maakt Mieke van Hooft het de lezers niet moeilijk. Ze schrijft geen ingewikkelde zinnen. Ze maakt van haar boeken geen puzzels waarvan alle stukjes door elkaar liggen, zodat je er geen touw meer aan kunt vastknopen. Ze vertelt gewoon, heel rustig haar verhaal en doet dat bovendien zo spannend dat je het in één ruk wilt uitlezen. Ook als je misschien wat moeite hebt met lezen, zul je kunnen genieten van haar boeken. Daarom dus, dáárom zijn de boeken van Mieke van Hooft zo geliefd.
Het zou me verbazen als 'Woedend zwart', zoals haar nieuwste boek heet, niet ook weer duizenden lezers weet te boeien. Mieke heeft dit keer een lastig onderwerp gekozen: een schoolmeester die zijn handen niet thuis kan houden. En dan heb ik het niet over een schoolmeester die slaat, maar over iemand die zóveel van kinderen houdt, vooral van jonge jongens, dat het niet meer normaal is. Iedereen heeft weleens gehoord van volwassenen die verliefd worden op kinderen, van pedofielen dus. Maar voor zover ik weet zijn er maar weinig kinderboeken over dit thema. Ik vind het dan ook een gevaarlijk thema. Met gevaarlijk bedoel ik dat zo’n verhaal gemakkelijk een boek zou kunnen worden over een vieze vent waar iedereen een hekel aan heeft. Want dat denken de meeste mensen: een pedofiel is een viezerik. Of een verhaal over een eenzame zielenpoot die op een bankje in het park naar kinderen zit te loeren. Mieke heeft dat gelukkig niet gedaan. Wat ze wél heeft gedaan ga ik hier niet verklappen, dat moet je zelf maar lezen.

Ik vind dat 'Woedend zwart' een geslaagde nieuwe Van Hooft is geworden: lekker om te lezen, aangrijpend, en bovendien een boek om over na te denken of na te praten als je het uit hebt.

Rindert Kromhout.

.
.