Anneke Wiltink over...‘Alle maskers af’ van Rindert Kromhout

Terug naar lijst
 

Alle maskers af

Titel: Alle maskers af
Auteur: Rindert Kromhout
Uitgeverij: Leopold, 2006
ISBN: 978 90 258 4839 2
Illustraties:

Terug naar lijst

In een lieflijk dorp tussen de groene heuvels wonen dieren. Het leven is er goed en ieder heeft zijn eigen taak. Zo is er de kip Josephine (een zangeres), de wezel Rigoletto (een schrijver), zijn vrouw Fragolina (een schilderes), Flavio de hagedis (een druivenstamper die graag schrijver zou willen zijn) en nog vele andere dieren. Maar de laatste tijd is er iets aan de hand: er verdwijnen steeds meer dieren. In de loop van het verhaal wordt duidelijk hoe dat komt. Diep onder de grond wonen de verschoppelingen onder leiding van de aap Caesar. Omdat ze zich vervelen, krijgt het wrattenzwijn Fausto de opdracht om verhalenvertellers, zangers en toneelspelers te ontvoeren. In eerste instantie wekken de dieren uit de ‘onderwereld’ vooral weerzin op, maar gaandeweg het verhaal krijgen ze ieder hun eigen gezicht. En dat is precies waar het om draait.

In deze prachtige vertelling speelt Rindert Kromhout een subtiel spel met de sympathie van de lezer. Het begint al meteen spannend, als het wrattenzwijn Fausto de kip Josephine ontvoert. Hij draagt haar in een jutezak naar een doolhof onder de grond, waar de bende van Caesar haar vernedert. Als lezer krijg je meteen een geweldige hekel aan de groep. En al helemaal als Flavio ook nog eens hetzelfde lot ondergaat. Je voelt wel aan hoe al die andere dieren uit het dorp verdwenen zijn, wat het allemaal nog veel erger maakt. Als Rigoletto en Fragolina de dieren gaan zoeken, worden ze door de groep van Caesar opgejaagd en vluchten uiteindelijk de doolhof in. Ze vinden steeds meer dieren terug, elk met hun eigen verhaal. Maar in de doolhof klinken stemmen ver door en horen we ook de levensverhalen van de onsympathieke dieren uit de groep van Caesar. Die verhalen zijn stuk voor stuk boeiend en meeslepend om te lezen, waardoor je deze akelige dieren op een andere manier leert kennen. En dat is precies waar 'Alle maskers af' zich verdiept en de sympathie voor de personages op zo’n mooie manier verschuift. Het maakt het boek tot veel meer dan een spannende vertelling. Het is een verhaal over goed dat niet alleen maar goed is, en kwaad dat niet alleen maar kwaad is. Een verhaal waar verzoening aan het einde echt mogelijk is.

Dat is het moment waarop de maskers uiteindelijk letterlijk af gaan. En dat is voor mij dan ook het enige minpunt aan het boek: als alles nóg weer eens heel anders blijkt te zijn. Maar dat is dan eigenlijk weer een compliment aan de schrijver: de wereld die Rindert Kromhout neerzet is voor mij zó echt, dat niemand daar meer aan mag komen. Zelfs de schrijver niet.

Anneke Wiltink.

.
.