Thijs Goverde over...‘Zwarth’ van Henk van Straten

Terug naar lijst
 

Zwarth

Titel: Zwarth
Auteur: Henk van Straten
Uitgeverij: Holland, 2007
ISBN: 978 90 251 1038 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Waar gaan je gedachten heen als je droomt? Blijf je gewoon in je hoofd, ga je naar een andere plek op de wereld, of ga je naar een wereld waar je niet kunt komen als je wakker bent? Er is een oud gedicht (een Chinees gedicht geloof ik) over een man die droomt dat hij een vlinder is. Als hij wakker wordt vraagt hij zich af hoe het zit: droomde hij nou echt dat hij een vlinder was? Of is hij in werkelijkheid juist een vlinder, die op dit moment droomt dat hij een man is? Kom daar maar eens uit! Voor jou en mij maakt het niet veel uit, hoe we op die vragen antwoorden.
Soms dromen we, soms niet – klaar is kees.

Maar voor Joris, de hoofdpersoon uit het boek ‘Zwarth’, is het niet zo eenvoudig. Joris heeft last van een zeldzame ziekte, die maakt dat hij soms flauwvalt. Telkens wanneer dat gebeurt, komt hij terecht in het land Bendorín. Dat is een mooi en sprookjesachtig land, met gevaarlijke beesten, diepe wouden, verborgen steden en ijzingwekkende schurken. Een land van heldendaden en verraad. Daar ontmoet hij Michael en Mariken, twee dappere kinderen die vechten tegen de verschrikkelijke Noctulus. Joris wil hen helpen, maar ze vertrouwen hem niet. Want soms verdwijnt hij plotseling – dan komt hij bij uit zijn bewusteloosheid en is hij weer in de gewone wereld. Daar heeft hij geen vrienden en wel een akelige ziekte en zijn moeder is er bijna nooit en hij is bang voor zijn eigen hond. Een somber leven, en zo saai als wat.

En dan wordt het boek pas echt spannend. Joris gaat expres dingen doen, die van de dokter niet mogen. In de hoop dat hij dan flauwvalt. Het werkt – hij komt terug in Bendorín. Maar in de echte wereld hangt zijn leven nu aan een zijden draadje...

Verhalen over andere werelden zijn niet nieuw. Kinderen zijn al naar vreemde landen gereisd in dromen ('Alice in Wonderland'), in boeken ('Het Oneindige Verhaal' van Michael Ende - het is geen toeval, dat Joris in Bendorín een Michael tegenkomt!), via rare kasten op zolder ('Narnia') en zelfs via de computer ('Kaloeha Dzong'). Maar ‘Zwarth’ is veel spannender dan, bijvoorbeeld, 'Kaloeha Dzong'. Kaloeha Dzong krijgt ruzie met zijn moeder door zijn reisjes naar de andere wereld. Maar Joris zet zijn leven op het spel!

En ‘Zwarth’ is niet alleen spannend, het is ook lekker vlot geschreven. Je leest het in één keer uit. Ik tenminste wel. Aan het einde van het boek blijven belangrijke vragen onbeantwoord. Waar komt Joris' ziekte vandaan? Ook de schurk Noctulus is ernstig ziek – heeft dat er iets mee te maken? Waarom kan Tsaar (Joris' hond) naar believen heen en weer gaan tussen de werelden? Wat ligt er achter de rivieren, die het land Bendorín omsloten houden? Gelukkig is Henk van Straten al bezig aan een tweede deel van 'Zwarth'. Helaas komt dat pas uit in 2009. Was het maar vast zover.

Thijs Goverde.

.
.