Marieke van Ditshuizen over...‘Jacht op de tekenaar’ van Hans Kuyper

Terug naar lijst
 

Jacht op de tekenaar

Titel: Jacht op de tekenaar
Auteur: Hans Kuyper
Uitgeverij: Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 5662 5
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

'Jacht op de tekenaar' is het laatst verschenen boek van Hans Kuyper over de tweeling Melle en Merel. Het zijn avontuurlijk ingestelde kinderen die goed zelf nadenken en niet per se naar hun ouders of andere volwassenen luisteren. En dat is soms maar goed ook. Melle is een slimme jongen die graag actie onderneemt en Merel is een gevoelig meisje dat, in ieder geval in dit boek, niet tegen onrecht kan.

'Jacht op de tekenaar' begint gelijk spannend met een geheimzinnig kelderluik op een bouwplaats waar gesloopt wordt. Je zit meteen in het verhaal en wil net als Melle en Merel héél graag weten wat er onder dat luik zit. De tweeling gaat ’s avonds dan ook echt op onderzoek uit. Als Melle en Merel in de donkere kelder vrolijke, maar ook enge kindertekeningen ontdekken is het mysterie compleet. Ze gaan op zoek naar degene die de tekeningen heeft gemaakt.

Als ze dat ontdekken, wordt het verhaal meer dan alleen spannend. Het gaat ook over andere culturen en landen waar kinderen het minder makkelijk hebben dan wij in Nederland. Melle en Merel leren een beetje hoe het is om te moeten vluchten.

Het verhaal speelt zich af in de kerstperiode en het sneeuwt flink. Vooral voor Merel zijn de stemming en sfeer die bij Kerstmis horen extra belangrijk bij haar gedachten en gevoelens over de geheimzinnige tekenaar.

Ook gaat het verhaal over trouw zijn aan je vrienden, wat soms tot ingewikkelde situaties kan leiden. Helemaal als volwassenen zich ermee gaan bemoeien! De tweeling leert over ingewikkelde problemen in de volwassenen wereld waar kinderen soms de dupe van worden. Dus misschien is het ook nog een leerzaam boek voor volwassenen. Het zet je in ieder geval aan het denken.

Wat heel knap is van Hans Kuyper, is dat hij – ook al is hij zelf een volwassene - toch heel goed kan opschrijven hoe kinderen praten en denken. Alsof hij zelf een beetje 10 is gebleven. In het boek staan lekker veel tekeningen van Mark Janssen, wat natuurlijk ook moet in een boek over een tekenaar. Hij heeft de winterse sfeer mooi neergezet, je zou het er koud van krijgen!

Als je 'Jacht op de tekenaar' een mooi boek vindt en meer wil lezen over Melle en Merel, dan kan dat. Hans Kuyper heeft nog meer boeken geschreven over de tweeling, die ook allemaal erg spannend klinken:

Het geheim van het Kruitpaleis
Gered door de honden
Spooktocht in het donker

Maar, hij heeft nog véél meer boeken geschreven, die kan je vinden op zijn website: www.hanskuyper.eu. De website is niet helemaal up to date (hij loopt tot 2005), maar je vindt er veel informatie op.

Marieke van Ditshuizen

 

.
.