Do Van Ranst over...‘Van A tot Zet’ van Wally De Doncker

Terug naar lijst
 

Van A tot Zet

Titel: Van A tot Zet
Auteur: Wally De Doncker
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok 2010
ISBN: 978 90 5908 335 6
Illustraties: Jurgen Walschot

Terug naar lijst

Er verschijnen veel boeken. Teveel. Maar dat zal je mij niet horen zeggen. Met het boek ‘Van A tot Zet’ is Wally De Doncker erin geslaagd een ander boek op de markt te brengen. Iets nieuws. Iets wat er nog niet was, en als het er wel al was, wel… dan toch anders. Maar dat zijn we van Wally wel gewend.

Dit prachtig uitgegeven boek slaagt erin de letters werkelijk tot leven te brengen. De letters praten, zijn ik-figuren, geboren vertellers. 'Van A tot Zet' is een erg driedimensionaal verhaal geworden, mede door de uitstekende cd die erbij zit, maar meer nog door de illustraties. Die zijn van Jurgen Walschot en grappig en gedurfd. Ze zorgen ervoor dat je de bladzijden met tegenzin omslaat, bijna bang om wat je misschien gemist hebt. In de kleinste hoekjes en op de meest maffe plaatsen tref je, als je erg goed kijkt, een knipoog van Jurgen. Het boek zit trouwens vol met knipoogjes. Ook in de tekst. De letters staan voor mensen en vergroten nog het vaakst onze mindere kantjes: ijdelheid, de A. Gulzig, de B. Onzekerheid, de I. Twijfelaar, de J. En de M kampt met een eetstoornis.
 

Wally De Doncker maakt bijzondere boeken. Vorige titels als ‘Het verhaal van O’, ‘Tsjilp zegt de vis’, ‘Ahum’ en ‘Een touwtje naar de maan’ zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Je ziet dat Wally plezier heeft als hij schrijft. Of eerder: als hij ‘maakt’, want een boek als 'Van A tot Zet' maak je. Het boek ademt plezier uit, slaat je in het gezicht of geeft je zachte, maar trefzekere tikjes. Dit boek is niet bedoeld om je het alfabet aan te leren. Dat doe je wel op school. Het vult het alfabet aan met gevoelens, maakt er wezentjes van. Meer nog: mensen.

‘Van A tot Zet’ is een boek dat je nooit uitleest. Je mept het niet dicht met de gedachte: en nu een ander boek. Het is een salontafelboek. En wat straf is, het is er geen om alleen maar een blik naar te werpen en om er uiteindelijk je kop koffie op te zetten. Nee, je legt het binnen handbereik want nu en dan wil je weer letters lezen. Eerst kies je nog lukraak en op den duur krijg je favoriete letters, omdat net die letters het dichtst bij je eigen persoonlijkheid liggen. Mijn favorieten? De H, de P en de Q. Vraag me ook niet waarom…
‘Van A tot Zet’ is genieten van klank, spel, kleur. Elk blad is anders. Net zoals de letters. Dit boek klopt van a tot z.

Do Van Ranst
 

.
.