Hot News

 

In 'Hot News' staan nieuwsflitsen van de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van kinderboeken. Onze nieuwsredacteur Eefje Buenen doet haar best om het nieuws bij te houden, maar je kunt helpen! Heb je nieuws? Stuur dan een e-mail met je bericht aan info@leesfeest.nl!

Leespluim maart naar Het wonder van de appel

Amsterdam - 14 maart. De Sardes-Leespluim van de maand maart gaat naar Het wonder van de appel met tekeningen van Hans Christian Schmidt en tekst van Andreas Német (De vier windstreken). Dit vierkante boek over de seizoenen laat zien dat de bomen in de winter kaal zijn en bedekt met sneeuw. In de lente komen er knoppen aan de bomen en bloemen. En in de zomer verschijnen kleine, groene vruchten aan de bomen die in de herfst uitgroeien tot sappige, rode appels: een wonder dat elk jaar opnieuw gebeurt. De Sardes-Leespluim (die eerder de KIDDO-Leespluim heette) is een bekroning van boeken voor jonge kinderen. (Sardes-Leespluim)

Stemperiode Nederlandse Kinderjury 2018 geopend

Amsterdam - 7 maart. Twaalf kinderboekenschrijvers zijn vandaag het land ingetrokken om twaalf kinderen in de klas te verrassen met een plek in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Zij mogen zich vanaf vandaag Senaatslid van de Nederlandse Kinderjury noemen. Met de installatie van de Senaat is vandaag de stemperiode van de Nederlandse Kinderjury geopend. De Senaat is een vakjury van twaalf kinderen die veel en graag lezen en allemaal hun eigen provincie vertegenwoordigen. De leden zijn gekozen uit honderden kinderen en voeren tijdens de stemperiode campagne om zoveel mogelijk kinderen aan te sporen hun stem uit te brengen. De Nederlandse Kinderjury is dé prijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Het is de enige publieksprijs in de boekenwereld die door kinderen wordt bepaald en uitgereikt. De Nederlandse Kinderjury heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en ze aan te zetten tot meer én kritisch lezen. De stemperiode sluit woensdag 16 mei. Woensdag 27 juni worden de winnaars bekendgemaakt. Meer informatie kun je vinden op de website van de Nederlandse Kinderjury. (Stichting CPNB)

Night at the Museum met Paul van Loon

Op vrijdag 6 april blijft het Limburgs Museum voor het eerst in zijn bestaan de hele avond open. Die avond kun je er namelijk griezelen met schrijver Paul van Loon. Tot 23:00 uur is er van alles te beleven, van griezeltocht tot griezelkwis. Centraal staat de tentoonstelling over  Paul van Loon, maar ook alle andere zalen van het museum blijven open. Er zijn slechts 150 toegangskaarten beschikbaar. Tijdens deze eerste Night at the Museum kun je onder meer kijken naar een optreden van de band van Paul van Loon & Andere Snuiters, en je loopt de kans om bekende figuren uit Paul van Loon-boeken tegen het lijf te lopen, zoals Dolfje Weerwolfje en Foeksia de miniheks. Je kunt een speurtocht in het museum doen, er is griezelgebak en heksenranja. En je kunt, als je durft, door de grote museumzalen dwalen op zoek naar historische schatten. Verder staat de échte Griezelbus voor het museum geparkeerd: daar kunnen bezoekers de Griezelkwis in spelen. De Night at the Museum begint op 6 april om 18:30 uur. Om 23:00 uur sluiten de museumdeuren. Durf jij daarna zelfs de hele nacht te blijven slapen? Doe dan mee aan de Slaapwedstrijd die het Limburgs Museum organiseert. De 8 winnaars winnen een logeerpartij, met als ultieme prijs: een griezelverhaaltje-voor-het-slapengaan van kinderboekenschrijver Paul van Loon zelf. Meer informatie, entreeprijzen en het bestellen van tickets vind je hier. (Limburgs Museum)

Vijf boeken genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018

Amsterdam - Gisteravond zijn in het radioprogramma Kunststof op NPO radio 1 de nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018 bekendgemaakt. De jury nomineerde vijf boeken uit het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 januari en 31 december 2017. De kanshebbers zijn: De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) van Annet Huizing en Margot Westermann (Uitgeverij Lemniscaat), En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros en Annemarie van Haeringen (Uitgeverij Leopold), Lampje van Annet Schaap (Uitgeverij Querido Kinderboeken), Onder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold) en Wij waren hier eerst van Joukje Akveld (Uitgeverij Gottmer). Welke van de vijf boeken bekroond wordt met de 31e Woutertje Pieterse Prijs, wordt op donderdag 5 april 2018 bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. (woutertjepieterseprijs.nl)

 

Gips van Anna Woltz bewerkt tot televisieserie

Amsterdam - 9 februari. Er komt een televisieserie van Gips van Anna Woltz. Het boek vormt de basis van een nieuwe serie die AVROTROS in december, vlak voor de kerstdagen, uitzendt op Zapp. Cécilia Vos, Liz Vergeer en Teun Stokkel spelen de hoofdrollen. De opnames zijn deze maand van start gegaan. Anna Woltz won met Gips in oktober 2016 een Gouden Griffel. De hoofdpersonages in het verhaal zijn de dertienjarige Fitz en haar zusje Bente. Fitz is woedend omdat haar ouders uit elkaar gaan. Ze vreest een stomme kerst en gelooft ook helemaal niet meer in de liefde. Als Bente door een ongelukje haar vingertopje verliest, belandt het hele gezin in het ziekenhuis. In het ziekenhuis beleeft Fitz allemaal avonturen, sluit ze vriendschappen en komt ze erachter dat liefde ook heel leuk kan zijn. (Nu.nl)

 

 

 
.
.