Hot News

 

In 'Hot News' staan nieuwsflitsen van de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van kinderboeken. Onze nieuwsredacteur Eefje Buenen doet haar best om het nieuws bij te houden, maar je kunt helpen! Heb je nieuws? Stuur dan een e-mail met je bericht aan info@leesfeest.nl!

Gips van Anna Woltz bewerkt tot televisieserie

Amsterdam - 9 februari. Er komt een televisieserie van Gips van Anna Woltz. Het boek vormt de basis van een nieuwe serie die AVROTROS in december, vlak voor de kerstdagen, uitzendt op Zapp. Cécilia Vos, Liz Vergeer en Teun Stokkel spelen de hoofdrollen. De opnames zijn deze maand van start gegaan. Anna Woltz won met Gips in oktober 2016 een Gouden Griffel. De hoofdpersonages in het verhaal zijn de dertienjarige Fitz en haar zusje Bente. Fitz is woedend omdat haar ouders uit elkaar gaan. Ze vreest een stomme kerst en gelooft ook helemaal niet meer in de liefde. Als Bente door een ongelukje haar vingertopje verliest, belandt het hele gezin in het ziekenhuis. In het ziekenhuis beleeft Fitz allemaal avonturen, sluit ze vriendschappen en komt ze erachter dat liefde ook heel leuk kan zijn. (Nu.nl)

 

 

Nationale Voorleesdagen 2018 van start

Amsterdam - 24 januari. Vanmorgen is de 15de editie van De Nationale Voorleesdagen gestart met vele Voorleesontbijten in het hele land. Zowel bekende als onbekende Nederlanders lazen voor op een kinderdagverblijf, basisschool of openbare bibliotheek in de buurt. Prinses Laurentien las voor uit het prentenboek Ssst! De tijger slaapt, van Britta Teckentrup, aan kinderen in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Het Nationale Voorleesontbijt is de start van De Nationale Voorleesdagen 2018 die van woensdag 24 januari t/m zaterdag 3 februari plaatsvinden. Meer informatie en de Prentenboeken Toptien vind je hier. Op Leesfeest vind je, speciaal vanwege de Voorleesdagen, een special over tijgers in prentenboeken. (Stichting CPNB)

28 januari: Kamer 23 met Annet Schaap en Koos Meinderts

Amsterdam - 10 januari. Zondag 28 januari vindt voor de eerste keer KAMER 23 plaats. Gasten zijn Annet Schaap en Koos Meinderts. Illustrator Annet Schaap, bekend van onder meer Meester Jaap en Superjuffie, schreef in 2017 haar eerste kinderboek Lampje, bekroond met de Nienke van Hichtumprijs. Schrijver en tekstdichter Koos Meinderts maakte in 1983 zijn debuut met Mooi meegenomen en hij kreeg vorig jaar de Gouden Griffel voor Naar het noorden. Ze worden geinterviewd door Len Borgdorff, oud-docent Nederlands, hoofdredacteur van literair tijdschrift LITER, dichter en columnist. Klik hier voor meer informatie en reserveren. (Koos Meinderts) (Logo Kamer 23: Steven van der Graauw).

 

 

 

28, 29 en 30 december Roald Dahl-festival

Amsterdam - 24 december. Een tip voor de kerstvakantie! Op 28, 29 en 30 december is er een Roald Dahl-festival in Groningen. Een bekende uitspraak van de bekende kinderboekenschrijver is: ‘Wie niet gelooft in magie, zal het nooit vinden’. Daarom is het thema dit jaar magie! Door de hele binnenstad van Groningen zijn er leuke dingen te doen. Zo kun je op zoek een magische gouden toverstaf, worden er films vertoond en kun je de magische wereld van Roald Dahl ontdekken in een magisch Fantasielab. Meer informatie vind je hier. (Uitgeverij De Fontein)

Leestips voor de Jonge Jury 2018 bekend

Amsterdam - 15 december. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan kun je stemmen voor de Jonge Jury! Breng je stem uit op jouw favoriete boek(en). Het boek met de meeste stemmen wint de Prijs van de Jonge Jury 2018. Stemmen kan direct na de kerstvakantie tot 1 mei 2018. Stemmen kan op alle jeugdboeken uit de lijst, maar je kunt ook de 11 leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap lezen: Nooit meer thuis van Martine Letterie (Uitgeverij Leopold), Afgesloten van Natasza Tardio (Kluitman), Voorlopers van Mirjam Hildebrand (Kluitman), Piratenzoon van Rob Ruggenberg (Querido), Verwoest van Margje Woodrow (Uitgeverij De Fontein), Pijn van Mel Wallis de Vries (Uitgeverij De Fontein), Livestream van Buddy Tegenbosch (Van Goor), Escape Room van Maren Stoffels (Uitgeverij Leopold), Bloedzusters van Annejoke Smids (Uitgeverij Ploegsma), Het Eos-project van Mirjam Mous (Van Goor) en Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen (Uitgeverij Leopold). Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 6 juni 2018 in TivoliVredenburg Utrecht, wordt de Prijs van de Jonge Jury 2018 bekendgemaakt. (dejongejury.nl)

 
.
.