Hot News

 

In 'Hot News' staan nieuwsflitsen van de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van kinderboeken. Onze nieuwsredacteur Eefje Buenen doet haar best om het nieuws bij te houden, maar je kunt helpen! Heb je nieuws? Stuur dan een e-mail met je bericht aan info@leesfeest.nl!

Moppereend Prentenboek van het Jaar 2020

Amsterdam - dinsdag 23 april. Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček (Lemniscaat, vertaald door Jesse Goossens) is verkozen tot het Prentenboek van het Jaar. De Nationale Voorleesdagen starten in het hele land met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 22 januari 2020. Naast het Prentenboek van het Jaar hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2018. Tijdens De Nationale Voorleesdagen krijgen deze tien boeken extra aandacht: De boer en de dierenarts (De Eenhoorn) van Pim Lammers en Milja Praagman, De hapgrage krokodil (C. de Vries-Brouwers) van Jonnie Wild en Brita Granström, vertaald door Ineke Ris, De grote vijf (Clavis) van Bella Makatini en Judi Abbot, Deze ridder zegt nee (Gottmer) van Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera, Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer) van Marjet Huiberts en Carmen Saldaña, Otto groot, Otto klein (Lannoo) van Tom Schamp, Spelen tot het donker wordt (Querido) van Marit Törnqvist, Hans Hagen en Monique Hagen, Van 1 tot 10 (Gottmer) van Mies van Hout en ten slotte Zó moe en toch klaarwakker (Hoogland & Van Klaveren) van Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen, van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020, komt het Prentenboek van het Jaar uit in een mini-editie voor slechts € 5,25. (Stichting CPNB)

 

Woutertje Pieterse Prijs 2018 voor Lampje van Annet Schaap

Amsterdam - 5 april. Lampje van Annet Schaap (Querido) is bekroond met de Wouterse Pieterse Prijs 2018. Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam. De jury schreef in het juryrapport over Lampje: “Dit sprookjesavontuur (...) is wat je zou kunnen noemen een nieuwe klassieker.' Het was de eenendertigste keer dat de Woutertje Pieterse Prijs werd uitgereikt. Annet Schaap (1965) illustreerde bijna 200 kinderboeken. In Nederland is ze het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. Ze illustreerde ook veel boeken van andere geliefde schrijvers, zoals Janneke Schotveld, Manon Sikkel, Jacques Vriens, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. Lampje is haar debuut als schrijver. Hiermee won ze al de Nienke van Hichtumprijs 2017. De andere genomineerden waren: De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) van Annet Huizing en Margot Westerman (Lemniscaat), En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros & Annemarie van Haeringen (Leopold), Onder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout (Leopold) en Wij waren hier eerst van Joukje Akveld. Lees hier de Leesfeest-recensie van Lampje. (Lemniscaat). (Woutertje Pieterse Prijs)

Leespluim april naar Zaterdag

De Sardes-Leespluim van de maand gaat naar Zaterdag van Saskia Halfmouw. In dit grote kijk- en zoekboek vind je twaalf activiteiten voor op de zaterdag: voetballen, naar het museum, het zwembad, naar de bibliotheek, naar de markt en nog veel meer. Door het hele boek heen kom je telkens dezelfde figuurtjes tegen. Wie goed oplet, ziet ook een paar sprookjesfiguren en andere bekenden. 'Zaterdag is in de eerste plaats een heerlijk uitnodigend boek voor alle kinderen om in te bladeren en te kijken en biedt daarnaast talloze aanknopingspunten voor gesprekjes en activiteiten,' aldus de jury in haar rapport. De Sardes-Leespluim van de maand is een prijs voor goede boeken voor jonge kinderen. (Sardes-Leespluim)

Leespluim maart naar Het wonder van de appel

Amsterdam - 14 maart. De Sardes-Leespluim van de maand maart gaat naar Het wonder van de appel met tekeningen van Hans Christian Schmidt en tekst van Andreas Német (De vier windstreken). Dit vierkante boek over de seizoenen laat zien dat de bomen in de winter kaal zijn en bedekt met sneeuw. In de lente komen er knoppen aan de bomen en bloemen. En in de zomer verschijnen kleine, groene vruchten aan de bomen die in de herfst uitgroeien tot sappige, rode appels: een wonder dat elk jaar opnieuw gebeurt. De Sardes-Leespluim (die eerder de KIDDO-Leespluim heette) is een bekroning van boeken voor jonge kinderen. (Sardes-Leespluim)

Stemperiode Nederlandse Kinderjury 2018 geopend

Amsterdam - 7 maart. Twaalf kinderboekenschrijvers zijn vandaag het land ingetrokken om twaalf kinderen in de klas te verrassen met een plek in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Zij mogen zich vanaf vandaag Senaatslid van de Nederlandse Kinderjury noemen. Met de installatie van de Senaat is vandaag de stemperiode van de Nederlandse Kinderjury geopend. De Senaat is een vakjury van twaalf kinderen die veel en graag lezen en allemaal hun eigen provincie vertegenwoordigen. De leden zijn gekozen uit honderden kinderen en voeren tijdens de stemperiode campagne om zoveel mogelijk kinderen aan te sporen hun stem uit te brengen. De Nederlandse Kinderjury is dé prijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Het is de enige publieksprijs in de boekenwereld die door kinderen wordt bepaald en uitgereikt. De Nederlandse Kinderjury heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en ze aan te zetten tot meer én kritisch lezen. De stemperiode sluit woensdag 16 mei. Woensdag 27 juni worden de winnaars bekendgemaakt. Meer informatie kun je vinden op de website van de Nederlandse Kinderjury. (Stichting CPNB)

 
.
.