Hot News

 

In 'Hot News' staan nieuwsflitsen van de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van kinderboeken. Onze nieuwsredacteur Eefje Buenen doet haar best om het nieuws bij te houden, maar je kunt helpen! Heb je nieuws? Stuur dan een e-mail met je bericht aan info@leesfeest.nl!

Woutertje Pieterse Prijs 2018 voor Lampje van Annet Schaap

Amsterdam - 5 april. Lampje van Annet Schaap (Querido) is bekroond met de Wouterse Pieterse Prijs 2018. Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam. De jury schreef in het juryrapport over Lampje: “Dit sprookjesavontuur (...) is wat je zou kunnen noemen een nieuwe klassieker.' Het was de eenendertigste keer dat de Woutertje Pieterse Prijs werd uitgereikt. Annet Schaap (1965) illustreerde bijna 200 kinderboeken. In Nederland is ze het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. Ze illustreerde ook veel boeken van andere geliefde schrijvers, zoals Janneke Schotveld, Manon Sikkel, Jacques Vriens, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. Lampje is haar debuut als schrijver. Hiermee won ze al de Nienke van Hichtumprijs 2017. De andere genomineerden waren: De zweetvoetenman. Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) van Annet Huizing en Margot Westerman (Lemniscaat), En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros & Annemarie van Haeringen (Leopold), Onder mijn matras de erwt van Ted van Lieshout (Leopold) en Wij waren hier eerst van Joukje Akveld. Lees hier de Leesfeest-recensie van Lampje. (Lemniscaat). (Woutertje Pieterse Prijs)

Leespluim april naar Zaterdag

De Sardes-Leespluim van de maand gaat naar Zaterdag van Saskia Halfmouw. In dit grote kijk- en zoekboek vind je twaalf activiteiten voor op de zaterdag: voetballen, naar het museum, het zwembad, naar de bibliotheek, naar de markt en nog veel meer. Door het hele boek heen kom je telkens dezelfde figuurtjes tegen. Wie goed oplet, ziet ook een paar sprookjesfiguren en andere bekenden. 'Zaterdag is in de eerste plaats een heerlijk uitnodigend boek voor alle kinderen om in te bladeren en te kijken en biedt daarnaast talloze aanknopingspunten voor gesprekjes en activiteiten,' aldus de jury in haar rapport. De Sardes-Leespluim van de maand is een prijs voor goede boeken voor jonge kinderen. (Sardes-Leespluim)

Leespluim maart naar Het wonder van de appel

Amsterdam - 14 maart. De Sardes-Leespluim van de maand maart gaat naar Het wonder van de appel met tekeningen van Hans Christian Schmidt en tekst van Andreas Német (De vier windstreken). Dit vierkante boek over de seizoenen laat zien dat de bomen in de winter kaal zijn en bedekt met sneeuw. In de lente komen er knoppen aan de bomen en bloemen. En in de zomer verschijnen kleine, groene vruchten aan de bomen die in de herfst uitgroeien tot sappige, rode appels: een wonder dat elk jaar opnieuw gebeurt. De Sardes-Leespluim (die eerder de KIDDO-Leespluim heette) is een bekroning van boeken voor jonge kinderen. (Sardes-Leespluim)

Stemperiode Nederlandse Kinderjury 2018 geopend

Amsterdam - 7 maart. Twaalf kinderboekenschrijvers zijn vandaag het land ingetrokken om twaalf kinderen in de klas te verrassen met een plek in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. Zij mogen zich vanaf vandaag Senaatslid van de Nederlandse Kinderjury noemen. Met de installatie van de Senaat is vandaag de stemperiode van de Nederlandse Kinderjury geopend. De Senaat is een vakjury van twaalf kinderen die veel en graag lezen en allemaal hun eigen provincie vertegenwoordigen. De leden zijn gekozen uit honderden kinderen en voeren tijdens de stemperiode campagne om zoveel mogelijk kinderen aan te sporen hun stem uit te brengen. De Nederlandse Kinderjury is dé prijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Het is de enige publieksprijs in de boekenwereld die door kinderen wordt bepaald en uitgereikt. De Nederlandse Kinderjury heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en ze aan te zetten tot meer én kritisch lezen. De stemperiode sluit woensdag 16 mei. Woensdag 27 juni worden de winnaars bekendgemaakt. Meer informatie kun je vinden op de website van de Nederlandse Kinderjury. (Stichting CPNB)

Night at the Museum met Paul van Loon

Op vrijdag 6 april blijft het Limburgs Museum voor het eerst in zijn bestaan de hele avond open. Die avond kun je er namelijk griezelen met schrijver Paul van Loon. Tot 23:00 uur is er van alles te beleven, van griezeltocht tot griezelkwis. Centraal staat de tentoonstelling over  Paul van Loon, maar ook alle andere zalen van het museum blijven open. Er zijn slechts 150 toegangskaarten beschikbaar. Tijdens deze eerste Night at the Museum kun je onder meer kijken naar een optreden van de band van Paul van Loon & Andere Snuiters, en je loopt de kans om bekende figuren uit Paul van Loon-boeken tegen het lijf te lopen, zoals Dolfje Weerwolfje en Foeksia de miniheks. Je kunt een speurtocht in het museum doen, er is griezelgebak en heksenranja. En je kunt, als je durft, door de grote museumzalen dwalen op zoek naar historische schatten. Verder staat de échte Griezelbus voor het museum geparkeerd: daar kunnen bezoekers de Griezelkwis in spelen. De Night at the Museum begint op 6 april om 18:30 uur. Om 23:00 uur sluiten de museumdeuren. Durf jij daarna zelfs de hele nacht te blijven slapen? Doe dan mee aan de Slaapwedstrijd die het Limburgs Museum organiseert. De 8 winnaars winnen een logeerpartij, met als ultieme prijs: een griezelverhaaltje-voor-het-slapengaan van kinderboekenschrijver Paul van Loon zelf. Meer informatie, entreeprijzen en het bestellen van tickets vind je hier. (Limburgs Museum)

 
.
.