Zwijgen is goudvisAnnabel Pitcher

Terug naar lijst
 

Zwijgen is goudvis

Titel: Zwijgen is goudvis
Auteur: Annabel Pitcher
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2016
ISBN: 978 90 245 7049 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Spreken is zilver, zwijgen is goud(vis)

Vind je praten met een goudviszaklamp vreemd? In ‘Zwijgen is goudvis’ van Annabel Pitcher is niets te gek. Het derde YA-boek van deze auteur is een meeslepende en hartverscheurende coming of age-roman over een meisje dat niets liever wil dan haar eigen plek in de wereld vinden.

De 15-jarige Tess Turner heeft altijd al het gevoel gehad dat ze anders was dan anderen: ‘Jij bent Pluto. Jij vindt het ’t fijnst om niet in het middelpunt te staan.’ Ze glimlachte een rimpelig lachje. ‘Daar is niks mis mee.’ Wanneer ze per ongeluk een blog van haar vader leest die niet voor haar ogen bestemd is, wordt dit gevoel nog eens extra versterkt. Alle 617 woorden hebben een grote invloed op haar leven, zelfs zoveel dat Tess besluit om te stoppen met praten. Want pas als ze gaat praten, wordt het echt. Hiermee haalt ze zich nog veel meer problemen op de hals, waar ook weer lastig uit te komen is als je niets wilt zeggen.

Pitcher komt net als in haar twee eerdere boeken met een originele hoofdpersoon. Tess is een introvert buitenbeentje en heeft een levendige fantasie: ‘Wanneer op de basisschool anderen op zoek waren naar vriendjes, was ik op zoek naar een plekje dat ik met mijn fantasie kon vullen met wat ik maar wilde.’ Maar nadat Tess is gestopt met praten, wordt het duidelijk lastig om het boek nog met enige dialoog te vullen. Gelukkig is daar meneer Goudvis, een kinderzaklamp in de vorm van – je raadt het al – een goudvis. Inwendig voert Tess hele gesprekken met hem, waarin hij altijd optreedt als wijze raadsgever en bron van humor, sarcasme en relativisme. Deze vriendschap voelt soms geforceerd aan en past niet helemaal bij de leeftijd van Tess, maar hij zorgt er wel voor dat je als lezer Tess goed leert kennen. Ze heeft overal een eigen mening over en een groot gevoel voor humor, al is deze soms wat zwartgallig.

Op school is Tess het slachtoffer van (cyber)pesten en door een stomme ruzie laat haar beste – en enige – vriendin Isabel haar in de steek. Het eenzame lichtpuntje op de dag is wiskunde met haar favoriete leraar, meneer Richardson. En dan zijn er nog haar ouders; ze zijn dominant, overbezorgd en willen niets liever dan dat Tess ‘normaal’ is en ‘erbij hoort’: ‘Ik probeerde luidruchtiger en levendiger te zijn, en meer lol te hebben dan ik vanbinnen voelde. Ik droeg mijn persoonlijkheid als een clownshoedje om iedereen te laten lachen.’ Pitcher beschrijft het leven van Tess met vloeiend taalgebruik en scherpe observaties. Je begrijpt de beslissing van Tess om te stoppen met praten en je leeft mee met de gesprekken met meneer Goudvis, die Tess een spiegel voorhoudt en haar dwingt om goed na te denken over de keuzes die ze maakt, en de gevolgen daarvan.

Pitcher beschrijft de herkenbare puberwereld vanuit een vrij uniek standpunt. Dit heeft ze overtuigend gedaan met realistische scènes en goed uitgewerkte personages. Dit maakt ‘Zwijgen is goudvis’ tot een aangrijpende YA-roman die je niet mag missen.

Naomi.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Mijn zus woont op de schoorsteenmantel’ van Annabel Pitcher.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.