Zwerver redt het kerstfeestRoddy Doyle

Terug naar lijst
 

Zwerver redt het kerstfeest

Titel: Zwerver redt het kerstfeest
Auteur: Roddy Doyle
Uitgeverij: Prometheus, 2003
ISBN: 978 90 649 4107 8
Illustraties: Brian Ajhar

Terug naar lijst

Hilarisch kerstfeest

Dolkomisch, hilarisch, spannend en een beetje ranzig. Met Roddy Doyle´s `Zwerver redt het kerstfeest´ is kerstmis nog nooit zo leuk geweest. Dit boek is een 'must' voor de dagen voor kerst. Heerlijk om in de juiste vakantiestemming te komen.

Burn-out betekent zoiets als opgebrand en is een bekende 'ziekte' bij volwassenen. Ze zijn dan heel moe en zien het leven even niet meer zitten. Ze hebben geen zin om te werken en liggen alleen maar op de bank of in bed. Dat lijkt misschien een beetje gek, maar het is heel naar als je een burn-out hebt. Maar ook bij dieren komt het voor. Rudolph, het bekende rendier met de rode neus van de kerstman heeft last van zo´n burn-out en wel op kerstavond! De kerstman is helemaal in paniek, want hoe krijgt hij nu al die cadeaus bij kinderen over de hele wereld?

De enige die de arme kerstman nu nog kan helpen is Zwerver. Een hond, maar niet zomaar één. Zwerver is een ontzettend slimme hond die een handeltje op heeft gezet met zijn eigen poep:

Wat Zwerver anders maakte, waren zijn hersens. Zwerver had hersens zo groot als Afrika in een hoofd zo groot als een gepofte aardappel. Hij poepte inderdaad, maar daarna verkocht hij de poep. (…) Maar Zwerver verkocht zijn poep aan giechels, die legden er dan hopen van op voetpaden, om volwassenen die gemeen waren geweest tegen kinderen erin te laten trappen.

Zwerver stemt in om voor een redelijke vergoeding, want het blijft natuurlijk een zakenhond, de kerstman te helpen met het bezorgen van de kerstcadeautjes. De kinderen Jimmy, Robbie, Kayla en Victoria en de hagedissen Heidi en Hans gaan ook mee om te helpen. Samen gaan ze in de slee de hele wereld over. Maar ze moeten opschieten, want de zon haalt ze bijna in.

De gewaagde en een beetje vieze humor van Doyle zal veel kinderen en volwassen ontzettend aanspreken. De schrijver laat de lezer actief deelnemen aan het verhaal en neemt je zelfs af en toe een beetje in de maling. Het is moeilijk om niet hardop om de flauwe grappen te lachen.

Ook de illustraties die Brian Ajhar bij het verhaal maakte, werken op de lachspieren. Je kunt niet meer stoppen met lachen! Jammer dat de tekeningen niet in kleur zijn. Heb je na het lezen van dit boek de smaak te pakken? Er verscheen al eerder een grappig kinderboek van de hand van Doyle: `De giechelbehandeling´.

Geri.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.