Zwerfkind van adelJanneke Schotveld

Terug naar lijst
 

Zwerfkind van adel

Titel: Zwerfkind van adel
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2011
ISBN: 978 90 475 1163 2
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Zwerfkind met zakgeld

Heb je er wel eens van gedroomd dat je ouders heel rijk waren? Dat je woonde in een groot landhuis met bedienden en alles kreeg wat je maar wilde? Speelgoed, een paard en meer zakgeld dan je kon uitgeven… Janneke Schotveld schreef over een meisje dat dit allemaal heeft, maar juist verlangt naar een heel ander leven.

In ‘Zwerfkind van adel’ maak je kennis met freule Robine: enig kind van meneer en mevrouw Van Bolleboom tot Bieslookveld. Ze zijn van adel en wonen in een grote villa. Robine krijgt wel honderd euro zakgeld per week en heeft een eigen butler: Butler. Toch is Robine niet gelukkig. Ze wil niet in zo’n belachelijk groot huis wonen, maar in een flat. Daar zijn tenminste veel kinderen om mee te spelen. En ze wil Robbie genoemd worden. Als haar ouders weer eens op zakenreis gaan, gaat Robbie een weddenschap aan met de kok. Ze gaat bewijzen dat ze een week lang als zwerfkind kan leven, buiten op straat. Tijdens een bezoek aan een warenhuis ontsnapt ze aan Butlers toezicht en kan de weddenschap beginnen.

Ze hijgt uit tegen een muurtje. Er lopen allemaal mensen voorbij, maar geen Butler. Langzaam komt Robbie tot rust. Haar plan is geslaagd. Ze is alleen in de stad, ze is zo vrij als een vogeltje. Een hele week lang! Ze hoeft alleen maar te zorgen dat Butler haar niet vindt.

Robbie heeft flink wat zakgeld meegenomen en vol goede moed begint ze haar week van vrijheid. Maar al snel komt ze erachter dat het niet altijd even makkelijk is om een zwerfkind van adel te zijn. Mensen vinden het gek als een meisje met honderd euro wil betalen. En slapen in het park is ook niet altijd prettig.

Gelukkig wordt ze snel vrienden met Raffi, die haar leert hoe het is om een normaal kind te zijn. Maar ook dat valt niet mee voor Robbie: ze wil namelijk niet dat Raffi ontdekt dat ze van adel is…

‘Zwerfkind van adel’ is een leuk en grappig verhaal over vriendschap en avontuur met bijzondere personages. Janneke Schotveld heeft zich heel goed ingeleefd in Robbie en Raffi en dat merk je tijdens het lezen. Bij elke stap die Robbie maakt, leef je met haar mee en wil je dat het haar lukt om uit handen te blijven van Butler. Na het lezen van ‘Zwerfkind van adel’ weet je eigenlijk niet zo goed meer welk leven nu beter is…

Als je na dit boek verlangt naar meer avonturen van Robbie en Raffi, dan is er goed nieuws. Janneke Schotveld schreef nog twee boeken over Robbie en Raffi: ‘Ontvoerd’ en ‘De bende van Gnossos’.

Mirjam.

‘Zwerfkind van adel’ heeft de publieksprijs van de Kinderboekwinkelprijs 2011 gewonnen!

 

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.