Zwart WaterSuzanne Wouda

Terug naar lijst
 

Zwart Water

Titel: Zwart Water
Auteur: Suzanne Wouda
Uitgeverij: Ploegsma, 2013
ISBN: 978 90 21672 298
Illustraties:

Terug naar lijst

Als groentje de zee op

Ben je wel eens op Texel geweest? De Koog, Den Burg? Heb je gezwommen in de zee, gerend langs de duinen? Dan moet je zeker ‘Zwart Water’ eens lezen.

Het leuke van het lezen van een historisch boek over een plek die je kent, is dat je het verleden voor je kunt zien: je ziet de oude straten van de dorpjes ineens zoals ze vroeger waren. Je rent over het duin en beseft dat een jongen of een meisje daar ook rende, bijna vijfhonderd jaar geleden.

Misschien ken je Texel wel helemaal niet. Wie weet krijg je het dan wel voor elkaar om ernaar toe te gaan, binnenkort, met dit boek in je tas. Als je daar bent kun je je echt helemaal inleven in de belevenissen van Mattias in 1593. Maar let wel op voor je met hem op reis gaat!

Want het leven in 1593 is zwaar, zeker als er net een storm is geweest en de schapen zijn verdronken. Mattias gaat als ‘groentje’ aan boord van het schip de Anna Magdalena. Hij vaart over de Oostzee, langs Skagerrak, Kattegat en Sont naar Dantzig in Polen en maakt daarbij alles mee wat een beginnende schipper maar kan meemaken: werken tot je erbij neervalt, kakkerlakken in je bed, een vreemde verdwijning en een been dat afgezet moet worden. Het schip heeft onderweg zoveel pech dat zelfs de scheepslui het verdacht beginnen te vinden. Misschien is het schip wel vervloekt. Misschien ligt al die ellende wel aan iemand die ze voor het eerst mee aan boord hebben…

De zee geeft… (…) ‘De zee slokt de zon op en morgenvroeg spuugt ze ‘m fris en schoongewassen weer uit,’ zei vader. Mattias geloofde het. Hij leunde tegen hem aan wanneer hij verhalen vertelde, net als Benno nu bij hem doet. Verhalen over wind en water. Over zand. Over Texel. Over de duinheks. Maar het klopt niet, denkt Mattias. De zee neemt. Zo veel, dat het nooit teruggegeven kan worden. Niet met honderd manden vol vis, niet met duizend schoongewassen zonnen.

‘Zwart water’ zet je echt even midden op zee. Je voelt de houten planken onder je voeten bewegen en je ruikt het vieze eten dat de kok Syb aan de bootsmannen serveert. En dat is knap gedaan van Suzanne Wouda. Ze baseerde haar verhaal op echte gebeurtenissen uit de zestiende eeuw, maar verzon daar ook een spannend verhaal omheen. Want als je dit boek leest wil je niets liever dan dat Mattias weer met beide benen op Texel terecht komt, zodat hij zijn moeder, broertje en zusje terug kan zien en hen met zijn verdiende geld de winter door kan helpen. Maar gaat dat wel lukken?

Lotte.

Nog een historisch boek vol spanning en zeewind lezen? Bekijk ‘Manhatan’ van Rob Ruggenberg.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.