Zwart in je velRenate Ahrens

Terug naar lijst
 

Zwart in  je vel

Titel: Zwart in je vel
Auteur: Renate Ahrens
Uitgeverij: Clavis, 2004
ISBN: 978 90 448 0173 6
Illustraties: Jan de Kinder

Terug naar lijst

Een andere kleur

AIs je heel klein bent, zoals het broertje van hoofdpersoon Daniel uit 'Zwart in je vel', dan zie je het niet. Maar als je wat groter wordt, dan ontdek je: alle mensen zijn verschillend. Er zijn mensen met blauwe of bruine ogen, met blonde, rode of zwarte haren, dikke en dunne, jonge en oude, lange en kleine mensen, donkere en lichte, enzovoort. Al die mensen zijn ondanks zulke verschillen gelijkwaardig aan elkaar. Dat betekent dat elk mens evenveel waard is en dat mensen elkaar als gelijken moeten behandelen. Dat klinkt heel ernstig, maar dit boek gaat dan ook over een serieus onderwerp.

'Zwart in je vel' van Renate Ahrens gaat over racisme. Een racist is iemand die anderen discrimineert, ongelijk behandelt of uitscheldt, omdat ze anders zijn. Bijvoorbeeld vanwege hun huidskleur of omdat zij uit een ander land komen.

Daniel Higgins (11) zit niet lekker in zijn vel. Op school krijgt hij voor het eerst te maken met racisme. Om te ontsnappen aan de pesterijen, klaagt hij steeds vaker over buikpijn. Zijn ouders zoeken een nieuwe school. Daar zit Daniel naast Eric. Die neemt het voor hem op als Daniel gepest wordt. De tekening op het omslag wekt de indruk dat het boek vooral gaat over deze bijzondere vriendschap, maar Eric leren we nauwelijks kennen. Renate Ahrens schrijft over Eric om de tegenstelling te benadrukken tussen hem en andere kinderen en volwassenen uit het boek, die Daniel niet accepteren.

'Heeft die een permanent', roept er één vanachter uit de klas. Daniel wordt zelfs uitgemaakt voor 'schijtneger'. Tijdens gym merkt hij dat ook meester Trevor niks van hem moet hebben. Alleen bij het zeilen op zee kan hij even zijn zorgen vergeten, als hij dolfijnen en zeehonden ziet. Of als zijn opa zingt in een Afrikaanse taal, waarbij de tong zo grappig klikt.

Daniel vertelt zijn ouders niets over de bedreigingen en racistische opmerkingen. Op een dag wordt Daniel in elkaar geslagen. 'Het regent slagen en trappen... Mijn hoofd dreunt. Ik zie een mes flitsen. Dan wordt het donker om mij heen.'

Na deze angstige gebeurtenis sluit Daniel zich af en wil hij zelfs Eric niet meer zien. Hij is zo gekwetst dat hij vergeet dat er ook mensen zijn die niet discrimineren. Vastbesloten om net zo wit te worden als andere kinderen, gaat hij op zoek naar een zeep die je huid lichter maakt. Zo brengt hij onbedoeld zijn leven in gevaar.

Alles wat er gebeurt in het boek, zie je door de ogen van Daniel. Het ligt er soms erg dik bovenop, maar Renate Ahrens laat wel zien hoe verdrietig en eenzaam je bent, als je wordt gediscrimineerd.

Aukje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.