ZusSanne Parlevliet

Terug naar lijst
 

Zus

Titel: Zus
Auteur: Sanne Parlevliet
Uitgeverij: Van Goor, 2008
ISBN: 978 90 475 0601 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Zus en zo

Zussen. Je hebt dezelfde ouders, je groeit samen op, hebt hetzelfde meegemaakt. Het lijkt alsof je hetzelfde leven leidt. Toch is dat niet waar.

We zeiden dezelfde dingen op dezelfde momenten, hoefden elkaar alleen maar aan te kijken om te weten wat we van iets vonden. Dit jaar was dat veranderd. We zaten weer op dezelfde school, woonden in hetzelfde huis, deelden dezelfde verhalen. Maar onze gedachten waren niet langer met elkaar verbonden. Ik zag je met andere ogen, door een nieuwe bril.

De dertienjarige Mirjam is in 'Zus' degene die haar één jaar oudere zus Stine nu met andere ogen bekijkt. Mirjam is het jaar ervoor op dezelfde middelbare school als Stine gekomen. Daar ontdekt Mirjam dat haar zus zich op school heel anders gedraagt dan van haar verwacht werd. Mirjam vindt dat wel vreemd, maar denkt er verder niet te veel over na. Dat verandert tijdens de eerstvolgende zomervakantie.

Mirjam vertrekt die zomer met haar ouders naar het eiland waar ze ieder jaar naartoe gaan om hun vakantie te vieren. Dit keer is Stine er voor het eerst niet bij en dat is voor Mirjam en haar ouders heel raar. De nieuwe situatie zorgt steeds voor botsingen. Als Mirjam tentarrest krijgt, besluit ze een lange brief aan Stine te schrijven. Ze denkt terug aan het afgelopen schooljaar en probeert erachter te komen wat er met Stine is gebeurd, wat er tussen hen is veranderd .

Schrijfster Sanne Parlevliet bouwt in ‘Zus' de spanning goed op. Je weet niet waar Stine is en ook niet waarom Mirjam tentarrest heeft gekregen. Mirjam begint haar brief in de avond en schetst dan vooral een beeld van toen Stine en zij jonger waren. Het wordt duidelijk hoe symbolisch de tent is voor de twee-eenheid van de zussen. In de loop van de nacht ontdekt Mirjam al schrijvend waar het tussen Stine en haar is misgegaan. Haar schuldgevoel maakt dat ze zich in de tent, waar de warmte toch al zo verstikkend is, nog benauwder voelt. In het licht van de ochtend, wanneer er eindelijk wat verkoeling komt en de tent opgebroken moet worden, rondt Mirjam haar brief af en zijn de belangrijkste zaken helder geworden.

Sanne Parlevliet maakt van de karakters in haar eerste roman echte mensen. Vooral Mirjam, die steeds meer begint te begrijpen van zichzelf en van haar zus, is knap neergezet. Van Stine blijven sommige dingen onduidelijk, maar dat is niet storend. ‘Zus' zit goed in elkaar, blijft tot het eind spannend en heeft mooie beschrijvingen. Dat maakt het tot een origineel en geslaagd verhaal dat terecht een van de tips van de jeugdboekenprijs De Gouden Lijst 2009 is geworden.

Inger.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.