Zsa ZsaJanneke Schotveld

Terug naar lijst
 

Zsa Zsa

Titel: Zsa Zsa
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2008
ISBN: 978 90 475 0596 9
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Actie tegen de opsluiting van dieren!

Zsa Zsa is geboren op Werelddierendag en heeft haar hele leven met Willy op de boerderij gewoond. Op haar tiende verjaardag komt ze erachter dat ze een echte ‘Dierenbabbelaar’ is. Ze kan ineens met alle dieren praten! Helaas zijn de verhalen die de dieren Zsa Zsa vertellen niet zo leuk. Willy heeft geldproblemen en daardoor kan hij niet meer zo goed voor de dieren zorgen als vroeger. De dieren krijgen minder lekker voer en kunnen niet meer vrij rondlopen, maar worden opgesloten in hele kleine hokjes. Dat vinden ze helemaal niet leuk!

Daar wil Zsa Zsa iets aan doen. Aangezien Willy niet naar haar luistert, besluit ze naar de grote Stad te gaan en de enige persoon te halen waar Willy wel naar luistert: de Koningin. Samen met de haan Hein vertrekt ze op haar fiets naar de Stad om de koningin te halen. In de Stad aangekomen blijkt dit nog helemaal niet zo makkelijk te zijn. De wachters laten Zsa Zsa en Hein het paleis niet binnen en ze krijgt de koningin al helemaal niet te spreken. In de Stad blijken nog meer problemen op de loer te liggen en moet Zsa Zsa regelmatig ontsnappen aan allerlei boze mensen.

'Hé!’gilt Zsa Zsa.
Ze wordt vastgehouden door een vrouw met een donkerblauw uniform aan. Op haar borst zit een badge gespeld waar SOK op staat.
De vrouw is stevig en breed, alsof ze is gebeeldhouwd uit een stuk beton.
Zsa Zsa probeert zich los te rukken, maar deze vrouw is drie keer zo groot en driehonderd keer zo sterk.'

Als dat maar goed komt! Zsa Zsa doet er in ieder geval alles aan om ervoor de zorgen dat de kippen van haan Hein en de andere dieren weer een fijn leven krijgen op de boerderij.

'Zsa Zsa' is een vrolijk boek met veel humor en spanning, waar je tegelijkertijd veel van kan leren. Wat schrijfster Janneke Schotveld je wil duidelijk maken, is dat we in Nederland veel beter voor onze dieren moeten zorgen. Doordat Zsa Zsa met de dieren kan praten, kom je te weten je wat de dieren van de veranderingen op de boerderij vinden en ook wat er gedaan moet worden zodat de dieren wel weer gelukkig zijn. Het leuke is dat je dit leert terwijl je met het super spannende avontuur van Zsa Zsa meeleeft. Heel leuk om op deze manier iets te leren!

Door de vrolijke zwart-wit tekeningen van Annet Schaap komen de personages in het boek op een grappige manier tot leven. ‘Zsa Zsa’ is daardoor ook nog eens een heel gezellig boek geworden.

Carolien.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.