Zoveel als de wereld hou ik van jouImme Dros

Terug naar lijst
 

Zoveel als de wereld hou ik van jou

Titel: Zoveel als de wereld hou ik van jou
Auteur: Imme Dros
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 9789045113647
Illustraties: Harrie Geelen

Terug naar lijst

Muis houdt de wacht

Muis is Luzily’s lievelingsknuffel. Eerst was Muis een lap. Hij lag heel lang in de lappenmand. Tot iemand met een schaar en naald en draad een muis van hem maakte. Nu is Muis van Luzily. En hij is gek op haar. Ze houdt hem lekker warm en ze vertelt alles aan hem. En Muis houdt de wacht als Luzily slaapt.

Muis praat met een kat, een mug, een worm en een merel. Hij raakt verloren in de tuin en in het ziekenhuis. Soms is het een beetje spannend, maar alles komt toch steeds weer goed. Muis denkt veel, want Muis kan niet slapen. Zijn ogen zijn zwarte kraaltjes en die staan altijd open. Muis ziet hoe alles om hem heen verandert, behalve hijzelf. De vlinder die hij het ene jaar ontmoet, is niet dezelfde vlinder als die van vorig jaar. En ook Luzily wordt groter. Vindt Muis dat wel zo leuk?

Dit is een fijn boek om mee te leren lezen. De zinnen zijn kort en je kunt naar de mooie prenten kijken die door Harrie Geelen zijn gemaakt. Soms staan er vragen in waar je net wat langer bij moet nadenken: wat is denken, waar is nergens, waar hoort een knuffel thuis? Als je iets niet ziet, is het er dan niet?

Wat Imme Dros schrijft is vaak razend goed. Haar boeken geven je dat fijne knisperende gevoel in je hoofd dat je krijgt van verrassingen, van iets onverwachts, van iets wat helemaal anders is. In ‘Zoveel als de wereld hou ik van jou’ gebeurt dat minder. Het boekje blijft dicht bij het vertrouwde en bekende. De plaatjes geven je een warm gevoel en alles is goed.

Of toch niet helemaal? Daar ligt Muis ineens alleen en verloren onder het bed van Luzily. Is ze hem vergeten? En hoe lang ligt Muis daar al? De prenten zijn donker en een beetje triest. Muis ligt op allerlei verschillende manieren op de grond, maar steeds is hij alleen. Dan lijkt alles toch weer goed te komen. Luzily zoekt Muis overal, in de kast en in de speelgoedkist. Ze vist hem onder het bed vandaan en zegt tegen hem:

Je blijft altijd bij me, hè Muis
O Muis, ik hou zoveel van je, Muis
Zoveel als de wereld hou ik van jou

En die laatste zin is wel een hele mooie en lieve zin om tegen iemand te zeggen. Een zin om te onthouden, en een mooie titel voor een lief leesboekje.

Maar wacht eens even: waarom ligt Muis daar op dat laatste plaatje alleen in het donker op het kussen? Misschien zegt dit boekje toch wel meer dan je eerst denkt. Over opgroeien, verandering en loslaten. En voor wie zijn die dingen moeilijker dan voor een knuffel?

Lotte.

Ook een leuk boek om zelf te lezen: ‘Hier is de boze heks’ van Hanna Kraan!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.