ZondagKim Fupz Aakeson

Terug naar lijst
 

Zondag

Titel: Zondag
Auteur: Kim Fupz Aakeson
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 451 1342 5
Illustraties: Eva Eriksson

Terug naar lijst

Zeven dagen lang, bang voor de baby

Thomas heeft een vriend. Ole. Het is niet zijn beste vriend. Maar meestal is een slechte vriend beter dan geen vriend, vindt Thomas. Ole heeft sproeten. Thomas krijgt een broertje. Of een zusje. Dat weet hij nog niet. Hij weet eigenlijk ook niet waarom mensen kinderen krijgen.

Mama zegt omdat baby’s het liefste zijn wat je kunt bedenken. Ze zijn roze, je kunt ze knuffelen, besnuffelen en uren naar ze kijken.

Papa vindt dat baby’s zo lekker ruiken.

Ole vertelt dat mensen nieuwe baby’s krijgen als hun oude baby groot en lelijk en lastig is geworden. ‘Jouw moeder en je vader vinden jou niet schattig meer. Ze vinden dat je niet lekker meer ruikt. En dus willen ze een nieuwe baby.’

Wat doe je dan? Als je slechte vriend vertelt dat papa en mama jou niet meer willen. Ze willen een nieuwe.

Thomas bedenkt eerst wat hij allemaal kan. Zichzelf aankleden en tot 109 tellen en zijn kamer opruimen en thomas schrijven. Hij gaat erg zijn best doen. Hij ruimt zijn kamer op, zet zelf zijn bord in de afwasmachine en gaat op tijd naar bed. Papa en mama merken het niet eens.

Dan maakt Thomas een lijstje wat hij allemaal niet kan. Dat is niet leuk. Hij vergeet helemaal zichzelf aan te kleden. Mama wordt boos. ‘Je bent toch geen baby meer!’ Dat weet Thomas nou juist al, dat weet hij veel te goed.

Kim Fupz Aakeson vertelt in heldere, mooie zinnen een verhaal dat veel kinderen zullen herkennen. Hoe eng het is om een broertje of zusje te krijgen. Hij beschrijft de angst dat papa en mama niet meer van je zullen houden. Dat je beter naar de bibliotheek kunt verhuizen. Ook laat hij zien hoe moeilijk het is hier met iemand over te praten. En als je er dan over praat, begrijpt niemand je. Misschien oma. Een beetje.

Eva Eriksson tekende kleurige platen. Tekeningen die laten zien hoe Thomas zich voelt. Bang, boos, verdrietig en aan het eind gelukkig weer blij. Een huis van boeken, papa die aan de baby snuffelt, Thomas en beer Brix. Eriksson geeft het verhaal grote neuzen, leven en kleur. Ook als het even niet zo leuk is.

In ‘Zondag’ ontdekt Thomas zeven dagen in een week nieuwe dingen over liefde. Dat je van iemand kunt houden, ook als je hem een beetje bent vergeten. Dat je van schattige en van lelijke honden kunt houden. Dat je iemand een boze heks kunt noemen en toch van haar kunt houden. Houden van is ingewikkeld. Dat staat vast. Thomas hoopt uiteindelijk dat het waar is wat oma zegt:

Dat er genoeg liefde is voor iedereen.

Gijs.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.