ZomerzeerHilde Hagerup

Terug naar lijst
 

Zomerzeer

Titel: Zomerzeer
Auteur: Hilde Hagerup
Uitgeverij: Querido, 2005
ISBN: 978 90 4510 204 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Razend
Gerd is heel anders dan haar zus. Haar zus, Siv, heeft verdriet en reageert heel heftig op de dood van haar vader. Siv heeft hulp nodig en iedereen gaat heel voorzichtig met haar om. Maar Gerd redt zich wel. Zij laat zich niet kisten. Gerd durft alles, ze is sterk als een paard en stoer. Altijd zin in iets gevaarlijks. Altijd op zoek naar spanning. En daarom zie je het verdriet van Gerd niet. Weet je wat ze bijvoorbeeld doet? Lees maar.

We ‘stonden met één been in onze eigen rolschaats en met onze enkels aan elkaar geknoopt dat knoopje in de rolschaatsveter met een touwtje, en we kibbelden erover of het wel strak genoeg zat.’
Nu het knoopje zat zeker strak genoeg, want de rolschaatsen bleven de hele afdaling aan elkaar.
‘Ik voelde kriebels in mijn maag, en in mijn keel, takken sloegen tegen mijn armen tot het moment van de klap.’

Gerd en haar beste vriendin Kajsa skaten zo de helling af, kunnen niet meer stoppen en komen zo op de autoweg.
Met een klap botsen ze tegen de auto van Maja’s vader. Zo is ook opeens Maja in hun leven. Kajsa en Gerd die samen zo gevaarlijk naar beneden sjeesden, weten dan nog niet dat Maja’s komst alles op zijn kop zal zetten.

Want Maja brengt zeker niet het mooiste in Gerd naar boven. Gerd is jaloers op Kajsa omdat zij rijk is en zij zelf heel weinig geld heeft, zeker nu haar vader er niet meer is. Jaloers op Kajsa’s lieve ouders. Zelfs jaloers op Siv omdat zij er wel bij was toen haar vader dood ging. Maar als haar beste vriendin Kajsa ook nog vriendschap sluit met Maja wordt de jaloezie steeds erger. Gerd moet en zal Maja voor zich winnen. En dat gaat niet zachtzinnig.

Gerd vertelt in ‘Zomerzeer’ zelf haar verhaal. Meestal is de ‘ik’ in een boek een aardig persoon met wie je meeleeft, maar in ‘Zomerzeer’ is dat dus heel anders. Gerd is een kreng, een bitch. Zo’n meisje waar je bang voor bent, omdat ze echt alles durft te zeggen en niemand spaart. Het is knap dat Hilde Hagerup je vanaf de eerste bladzijde laat voelen hoe boos en jaloers Gerd is. Net zo snel als Gerd fietst of met een noodvaart naar beneden skate, zo snel vertelt ze haar verhaal. Ze sleurt je mee. En als uiteindelijk tijdens een kampeerweekeind Gerd haar boosheid niet meer de baas is en ontploft, dan verandert de snelheid. Aan het eind van het boek, stopt Gerd met voortrazen.

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.