Zomaar was je geborenImme Dros

Terug naar lijst
 

Zomaar was je geboren

Titel: Zomaar was je geboren
Auteur: Imme Dros
Uitgeverij: Querido, 2001
ISBN: 978 90 214 6005 5
Illustraties: Harrie Geelen

Terug naar lijst

Zomaar geboren, uit een zucht van de ziedende zee

Voor haar pasgeboren kleindochter Floortje schreef Imme Dros een wiegelied. Ze noemde het boekje 'Zomaar was je geboren'. Harrie Geelen, opa van Floortje, maakte er de prenten bij. Zo ontstond een heel mooi boekje, voor een waarschijnlijk nog mooier kleinkind. Een kleinkind dat haar leventje begon als zeeman, wiegend op haar eigen zee.

We komen er allemaal vandaan, al herinneren we ons dat niet. Voor onze geboorte voeren wij op de oerzee in de buik van onze moeder. En wat gebeurde er toen, zomaar? 'Zomaar werd je geboren, zomaar kwam je aan land', schrijft Imme Dros.

Eenmaal hier, knipperde je met je ogen tegen het harde licht van de wereld. En huilde je van verlangen om terug te gaan naar die plek, waar het altijd mooi weer was. Dros begrijpt dat en legt uit: 'Jouw plaats is in een wiegje met een roze gordijn - bij een rozerood varken - en een roze konijn'. Ze vertelt dat de zee nooit meer zal zijn als vroeger 'want nu ben je een landrot'. Dan zingt ze een liedje over 'hoe je kunt varen op de zee van de taal'.

Dros nodigt uit met: 'Kom mee op de zee van de taal'. Meekomen op de zee van de taal is volgens haar misschien wel de grootste troost van de mens. Een zee van woorden die komen en gaan als eb en vloed tot voorbij de horizon. Woorden waarmee je kunt spelen en die je telkens opnieuw kunt gebruiken. Grote golven zinnen, die je meenemen op een tocht vol plezier en avontuur.

Altijd staat er ook nog van alles tussen de regels. Dat is ook zo in dit wiegeliedje. Wat tussen de regels staat, schildert Harrie Geelen in vrolijke kleuren. Zijn prenten geven een soort antwoord op de woorden van het wiegeliedje, raken ermee in gesprek. De prenten van Geelen en de woorden van Dros varen samen op de zee van de verbeelding.

'Zomaar was je geboren' is een prachtig cadeauboekje voor bij elke geboorte. Door de eenvoudige woorden en heldere prenten is het geschikt voor jonge kinderen. Door de verrassende verbeeldingskracht en originele wendingen een lust voor volwassenen. We komen er tenslotte allemaal vandaan.

Babs.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.