Zoektocht in KatorenJan Terlouw

Terug naar lijst
 

Zoektocht in Katoren

Titel: Zoektocht in Katoren
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat, 2007
ISBN: 978 90 5637 913 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Toestand in Katoren

Het Katoren waar Koss in woont, is een vreemd land. Je hebt er een stad waarin je voor elk wissewasje een formulier in moet vullen, een stad waarin ze dolverliefd zijn op de beesten die ze ’s avonds voor het eten klaarmaken en een stad waar alles zo door regels is bepaald dat je niets spontaan kunt doen. Zelfs zomaar zoenen is verboden!

‘Wat staat er in artikel Romeins vier paragraaf zeven?’ vraagt Koss, die meteen een sterk vermoeden heeft. ‘Daar staat dat je pas mag zoenen als je elkaar een gezondheidsverklaring hebt laten zien.’

Koss komt uit de bergen, waar hij geitenhoeder is en niets merkt van het vreemde land waarin hij leeft. Op een dag ontmoet hij Adelheid, een dame die op sterven ligt. Ze vertelt hem over haar zoontje, dat ruim zestig jaar geleden verdween. Haar laatste wens is dat Koss uitzoekt of hij nog in leven is, en of het goed met hem gaat. Als de vrouw overlijdt, laat Koss zijn geiten achter en begint aan een lange speurtocht door Katoren, waarbij hij van stad naar stad trekt en van de ene verbazing in de andere valt.

Jaren geleden schreef Jan Terlouw ‘Koning van Katoren’, een spannend avonturenverhaal over een jongen die allerlei opdrachten moest vervullen om koning te kunnen worden. Ruim dertig jaar later schreef hij opnieuw een boek over Katoren. ‘Zoektocht in Katoren’ heet het; en ook nu gaat het weer over een jongen die een tocht door het land maakt. Die jongen komt dit keer geen driekoppige draak of krijsende vogels tegen, maar steden waar vreemde regels gelden. Regels die ook in onze eigen samenleving voorkomen, maar in de steden van Katoren nog eens uitvergroot worden.

Nu schreef Jan Terlouw altijd al boeken met een boodschap, maar in dit boek ligt de moraal er wel érg dik bovenop. Dat is jammer, want daardoor word je teveel afgeleid van het verhaal, dat op zichzelf leuk en origineel is. Ook is het gek dat Katoren, net als in het oorspronkelijke boek, aandoet als een verzonnen wereld, maar dat die wereld in dit boek wel bevolkt wordt door mensen met auto’s en mobieltjes. Voor je gevoel klópt het gewoon niet helemaal.

Eerlijk is eerlijk: Terlouw heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt door dit boek als een ‘vervolg’ op ‘Koning van Katoren’ te schrijven. Op zich is ‘Zoektocht in Katoren’ een aardig boek met een origineel uitgangspunt. En was het een op zichzelf staand boek geweest, dan waren de verwachtingen ongetwijfeld een stuk minder hoog geweest. Geen boek voor fans van het origineel dus, maar voor een nieuwe generatie lezers zeker het proberen waard!

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.