ZoekMats Wahl

Terug naar lijst
 

Zoek

Titel: Zoek
Auteur: Mats Wahl
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2005
ISBN: 978 90 590 8133 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Beklemmende zoektocht

Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand met de zestienjarige Hilmer. `s Ochtends loopt hij gewoon de klas binnen, hangt zijn jas op en gaat zitten. Maar waarom geeft niemand antwoord als Hilmer iets tegen zijn klasgenoten zegt? En waarom merkt niemand dat hij in de klas zit?

‘We hebben een gast’, vervolgde Liselott Nyman. ‘Harald Fors is bij de politie en hij wil jullie een paar vragen stellen.’ Bezoek van de politie kwam niet vaak voor en de klas was één en al aandacht. Fors legde zijn tas op tafel. ‘Zaterdag verdween Hilmer Eriksson’, zegt Ford langzaam. ‘Hij verliet om zes uur met de fiets zijn huis om een handdoek op te halen die hij was vergeten in de kleedkamer van Vallen. De vraag is of hij daar ooit geraakte.’

Met die laatste vraag houdt inspecteur Harald Fors zich bezig. Fors probeert erachter te komen wat er is gebeurd op de noodlottige avond dat Hilmer verdween. Je volgt Fors op zijn zoektocht, die loopt van de met hakenkruizen besmeurde kluisjes op school tot een met bladeren bedekte plek in het bos. Gaandeweg kom je erachter wat er met Hilmer gebeurd is.

Wat Fors niet weet is dat er iemand over zijn schouder meekijkt: Hilmer. Maar hoe kan Hilmer vermist worden en toch in het verhaal aanwezig zijn? Hilmer snapt ook niet wat er met hem gebeurd is en volgt Fors op de voet. Hij zweeft mee in het verhaal en soms lees je flarden van zijn gedachten. Die gedachten zijn alles behalve duidelijk en worden steeds wanhopiger. Ze voeren de spanning op en het onheilspellende gevoel dat je tijdens het lezen bekruipt wordt steeds sterker.

Halverwege het boek weet je wie er betrokken zijn bij de verdwijning van Hilmer. Als je denkt dat de spanning er nu af is, heb je het mis. Schrijver Mats Wahl weet de aandacht vast te houden door dieper te graven in het ‘waarom’. Waarom is het allemaal zo gelopen? En wat je ook wilt weten: hoe loopt het af met Hilmer?

Wahl is kort van stof; hij beschrijft de gebeurtenissen in korte zinnen met veel dialogen en weinig emoties. De vraaggesprekken die Fors voert, doen denken aan een pingpongspel; korte vragen die teruggeketst worden door korte antwoorden, maar wel de kern van het gesprek raken. Het lijkt alsof je zelf in die verhoorkamer tegenover een achterdochtige inspecteur zit, die het je erg moeilijk maakt.

‘Zoek’ is geen gewone detective, waarbij de dader op de laatste bladzijden wordt ontmaskerd. Het is eerder een verontrustend verhaal over de gevaren van wat haat met mensen kan doen. Een beetje zielig, maar vooral beklemmend en spannend.

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.