Zo zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergenWim Hofman

Terug naar lijst
 

Zo zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Titel: Zo zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen
Auteur: Wim Hofman
Uitgeverij: Querido, 1997
ISBN: 978 90 214 6654 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Gruwelheden in het spannende sprookje ‘Sneeuwwitje’

Iedereen kent waarschijnlijk wel het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Misschien las je vader of moeder het vroeger aan je voor, of heb je de film van Walt Disney gezien. Er bestaan veel verschillende versies van het verhaal. Het sprookje is al zo oud dat niemand meer precies weet hoe het eigenlijk ging. Toch gaat iedere versie wel een beetje hetzelfde: het mooie, lieve meisje Sneeuwwitje wordt door haar stiefmoeder wreed behandeld en zelfs meegegeven aan een boswachter, die haar moet vermoorden! Maar de boswachter krijgt medelijden en laat haar gaan. De Sneeuwwitje wordt opgevangen door de zeven dwergen en uiteindelijk kust de prins haar wakker.

Wim Hofman ‘leende’ voor zijn verhaal het bekende sprookje en veranderde het op zo’n manier dat er een heel nieuw en spannend verhaal is ontstaan. In zijn verhaal krijgt de prins een grotere rol: je leest over de afkomst van de dappere prins en zijn hofhouding en over welke avonturen hij allemaal moet overwinnen om uiteindelijk bij de kist van Sneeuwwitje te komen.

Ook de dwergen zijn heel anders in het verhaal van Hofman. Ze zijn nog steeds heel grappig, maar hebben ook een groot geheim… In het begin zijn ze bang voor Sneeuwwitje en gedragen zich achterdochtig, maar toch willen ze haar helpen. Omdat de dwergen zo druk zijn met hun geheime werkzaamheden, moet Sneeuwwitje heel hard werken in het huishouden! En in het toverbos van Hofman wonen geen lieve konijntjes en vogeltjes, die haar huishoudelijke taken leuk en makkelijk maken. Ze is veel alleen en schrijft in het geheim, om zich minder eenzaam te voelen, allerlei briefjes aan de spullen in het huis, zoals aan de tafel. De spullen schrijven natuurlijk nooit terug, dus blijft Sneeuwwitje eenzaam. Een ander verschil is dat het bos gevaarlijk is: er wonen allerlei enge wezens, waar Sneeuwwitje erg voor op moet passen en dat gaat wel eens mis…

De moeder van Sneeuwwitje is niet langer alleen maar een stiefmoeder en boze heks. Ze is de echte moeder van Sneeuwwitje en eigenlijk een zielige, eenzame vrouw, die verbitterd is. Wat natuurlijk geen excuus voor haar slechte gedrag is en dat zal ze flink merken ook! De avonturen van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, zoals Hofman ze beschrijft, zijn veel spannender, dan die in het bekende verhaal.

‘Zo zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ is een heel spannend en ook grappig boek, dat je niet weg wil leggen. Op veel bladzijden staan leuke kleine tekeningen, in zwarte inkt en soms in bloedrood….. En het einde? Dat moet natuurlijk een verassing blijven. Een tipje van de sluier: het is compleet anders dan het einde van het originele sprookje en alles behalve voorspelbaar!

Iris.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.