Zo vind je goudViviane Schwarz

Terug naar lijst
 

Zo vind je goud

Titel: Zo vind je goud
Auteur: Viviane Schwarz
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0718 9
Illustraties: Viviane Schwarz

Terug naar lijst

Een zelfgemaakte schatkaart, spartelende pootjes en … goud!

‘KOM, WE GAAN GOUD ZOEKEN,’ zei Anna.
‘Dat is moeilijk en gevaarlijk,’ zei Krokodil.'
D
es te beter!’ zei Anna. ‘Kom, we gaan!’

Anna is een heerlijk stoer meisje met een vrolijke bos zwarte krullen. Samen met haar vriend Krokodil gaat ze op reis. Op zoek naar goud.

‘Wacht,’ zei Krokodil. ‘Om goud te vinden moet je eerst een plan maken.’

Met hulp van Krokodil oefent Anna om een geheim gezicht op te zetten, zodat niemand aan haar snoet kan zien dat ze op goudjacht zijn. Als dat is gelukt, kunnen ze vertrekken.

‘Wacht,’ zei Krokodil. ‘Goud is erg zwaar. Misschien zijn we niet sterk genoeg om het te dragen.’

Anna is geen watje. Zonder moeite tilt ze Krokodil op. En goud is vast niet zwaarder dan een krokdodil, dus …

Het plan gaat verder. Ze maken een schatkaart. Natuurlijk mét een kruisje erop, zodat ze weten waar het goud ligt. Er blijkt ook nog eens onderwatergoud te zijn. Ze pakken de boot en gaan op pad. En dit keer echt!

In het eerste en laatste deel van ‘Zo vind je goud’ zijn alleen de belangrijkste dingen ingekleurd, zoals Anna, Krokodil en de schatkaarten die ze tekenen. De achtergrond bestaat uit grijze potloodtekeningen. Ondanks deze wat sobere stijl zijn dit erg vrolijke illustraties, die goed tonen hoe warm en gezellig de vriendschap tussen Anna en Krokodil is.

De tussenliggende pagina’s zijn prachtig gekleurd. Op die pagina’s nemen de tekeningen het verhaal zelfs even over. Zulke tekstloze pagina’s zie je niet vaak in prentenboeken die verder wél tekst bevatten. Dit is een slimme zet van auteur en illustrator Viviane Schwarz, want deze tactiek dwingt je goed naar de tekeningen te kijken. En je wordt niet teleurgesteld! Dit zijn namelijk de mooiste en grappigste pagina’s uit het boek. Je ziet bijvoorbeeld hoe Anna en Krokodil het water in duiken en vrolijk door de zee buitelen, totdat Krokodil oog in oog staat met een reusachtige vis. Vervolgens zwemt hij er met spartelende pootjes razendsnel vandoor, terwijl Anna zijn staart vasthoudt. Op deze kleurrijke pagina’s heeft Viviane Schwarz veel donkerblauw gebruikt voor de zee. De gouden schat schittert je vanaf het donkere zeebodemdecor tegemoet. Hoe avontuurlijker de gebeurtenissen, hoe uitbundiger de illustraties. Dat is heel bijzonder!

Hoewel de illustraties zeer geslaagd zijn, is het verhaal een beetje flauw en misschien iets té fantasievol. Het avontuurlijke verhaal is niet erg geloofwaardig gebracht, waardoor het moeilijk is mee te gaan in Anna’s enthousiasme om goud te gaan zoeken. Dat Krokodil en Anna de tijd nemen om een grondig plan te maken en dat ze écht goud vinden met hun zelfgemaakte schatkaart is wel grappig. Maar dat ze daarna nog een schatkaart maken is niet erg origineel meer. Je wacht op een verrassende of grappige wending, maar die komt niet. Evengoed is de vriendschap tussen de twee personages aandoenlijk. Wil niet iedereen een beste vriend hebben die alle spannende en gevaarlijke avonturen in het leven met hem wil aangaan?

Karine.

Leestip: Prentenboeken barsten van de krokodillen! Na ‘Zo vind je goud’ kun je verdergaan in ‘De krokodil die niet van water hield', ‘Pas op! Dit boek bijt!’, ‘Ik zou wel een kindje lusten' en ‘KRRRR…OKODIL!'

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.