Zo moet het gaan als er iemand isPaul de Moor

Terug naar lijst
 

Zo moet het gaan als er iemand is

Titel: Zo moet het gaan als er iemand is
Auteur: Paul de Moor
Uitgeverij: Afijn, 2005
ISBN: 978 90 5933 076 4
Illustraties: Geert Vervaeke

Terug naar lijst

Op reis met Darwin
 

Wist jij dat wij mensen dezelfde voorvader hebben als chimpansees? De eerste die dat ontdekte was Charles Darwin. Veel mensen waren ontzettend boos toen hij beweerde dat mensen en apen familie van elkaar zijn.

Zo moet het gaan als er iemand is’ van Paul de Moor is een verrassend mooi boek over de wereldberoemde wetenschapper Charles Darwin uit de negentiende eeuw. Door goed te kijken en vragen te stellen, zag hij dingen die andere mensen uit zijn tijd nog niet zagen. Maar het boek gaat ook over een elfjarig meisje uit ónze tijd, dat wil weten wie Darwin was. ‘Ik denk dat Charles Darwin heel slim was. Er zat vast meer dan appelmoes in zijn hoofd’.

Darwin ging op ontdekkingsreis. Hij daalde af in vulkanen, doorkruiste woestijnen, kroop door grotten, trok door eindeloze wouden en beklom bergen hoger dan wolken. Op reis genoot Darwin van hoe onwaarschijnlijk mooi de natuur kan zijn, de vormen, kleuren, en vele diersoorten. ‘Ik heb een schitterende dag gehad, alsof je een blinde man ogen geeft’, schreef Darwin in zijn dagboek.

Paul de Moor is er bijzonder goed in geslaagd het verhaal van Darwin te vertellen door de ogen van het leergierige meisje van wie we de naam niet leren kennen. Als lezer volg je haar gedachten, die soms een beetje filosofisch, dan weer dromerig, slim of grappig zijn. Ze is dol op haar buurman Erasmus, die golvend wit haar heeft, huizenhoge stapels boeken en een apenschedel op zijn bureau. Hij neemt haar mee op reis naar Engeland om meer te leren over Darwin. Hij leert haar vragen te stellen bij alles wat ze ziet, net als Darwin.

Bijvoorbeeld of orang-oetans van luchtjes, pepermunt en muziek houden. En waarom vind je hoog in de bergen sporen van zeedieren? Ze kijkt, luistert en denkt na over allerlei dingen. Bijvoorbeeld over hoe het kan dat grijze wolken lager hangen dan witte.

Door Paul de Moors verhaal heen speelt ook iets anders: eenzaamheid. Bij het meisje thuis is het saai en stil.
Waarom woont mama in Spanje en niet bij mij?
Sinds mama in Spanje woont, woon ik in mezelf.

Haar papa is er wel, maar eigenlijk ook niet. Hij is altijd druk, gestresst en onderweg. Het meisje is daarnaast ook een gewoon schoolmeisje, dat rood wordt als ze een leuke jongen ziet, en de pest heeft aan school.

De zwart-wit tekeningen van Geert Vervaeke passen prachtig bij het verhaal. Hij tekende kevers, vlinders, vogels en andere dieren waar Darwin onderzoek naar verrichtte, maar als je goed kijkt ontdek je er ook grapjes in en afbeeldingen van Darwin.

‘Zo moet het gaan als er iemand is’ is het eerste deel van een trilogie.

Aukje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.