Zigzag zoekt een schatBrian Paterson

Terug naar lijst
 

Zigzag zoekt een schat

Titel: Zigzag zoekt een schat
Auteur: Brian Paterson
Uitgeverij: Unieboek, 2002
ISBN: 978 90 410 1108 4
Illustraties: Brian Paterson

Terug naar lijst

Echte vriendschap is de mooiste schat

Genoeg over kleine beren, grote beren, ijsberen en teddyberen! Genoeg over roze varkentjes, vieze varkentjes en lieve varkentjes. Genoeg over koeien, honden, schapen en katten! Dat is waarschijnlijk wat Brian Paterson dacht toen hij zijn nieuwe boek begon te schrijven en illustreren. Het was de hoogste tijd om verhalen over andere dieren te vertellen! Geen gewone huis- of boerderijdieren maar dieren die je normaal alleen in een dierentuin ziet. Hij begon te tekenen en wat verscheen er op papier? Een zebra! De schrijver noemde hem Zigzag. In het boek 'Zigzag zoekt een schat' kun je niet alleen over de zebra Zigzag lezen maar ook over zijn twee bijzondere vrienden: parelhoen Bertie Vogel en meerkat Vermeer.

Op een dag maken Zigzag, Bertie en Vermeer een tochtje met de kano door het Modderwaterland. Zigzag ziet iets in het water drijven. Het is een fles met een plattegrond van een schateiland erin. Ze varen naar het eiland en ze gaan op zoek. Ze gaan over een touwbrug. De grot in. De grot uit. Ze vinden geen schat. Dan zien ze papegaaien die naar het midden van het eiland vliegen. Ze gaan erachteraan. Daar zien ze een boom. De schat hangt er in. De papegaaien hebben hen geholpen.

Het allermooiste zijn de karakters van de dieren, in het bijzonder van Bertie Vogel. Hij is voor alles bang: dat hij verdrinkt, dat de zoektocht gevaarlijk kan zijn, dat hij van de brug valt. Hij verschuilt zich altijd achter Zigzag en Vermeer. Toch doet hij met alles mee. Hij vertrouwt erop dat zijn vrienden hem helpen. Zigzag en Vermeer zijn soms een beetje boos op Bertie. Ze willen stoere avonturen beleven en zijn nooit bang. Maar Bertie is hun vriend en een vriend laat je niet vallen. Een bijzonder mooi beschreven en getekende vriendschap.

'Zigzag zoekt een schat' is een leuk verhaaltje dat mooier geïllustreerd is dan verteld. De tekst is soms onduidelijk voor de kinderen uit de doelgroep. De actie is spannend en snel, maar er is te weinig ruimte om aan alle ontwikkelingen te wennen. En dan die met moeite gevonden schat: een beetje teleurstellend.

De eenvoudige, paginagrote illustraties in heldere, felle kleuren zijn een groot pluspunt. De door Brian Paterson ontwikkelde stijl met grote figuren en weinig details zal veel kinderen en volwassenen zeker aanspreken.

Als je meer over de drie vrienden wilt weten, lees dan 'Zigzag gaat kamperen' van dezelfde schrijver.

Ania.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.