Zeven minuten na middernachtPatrick Ness

Terug naar lijst
 

Zeven minuten na middernacht

Titel: Zeven minuten na middernacht
Auteur: Patrick Ness
Uitgeverij: De Geus, 2013
ISBN: 978 90 445 2633 2
Illustraties: Jim Kay

Terug naar lijst

Conor’s verhaal

Als je dertien bent geloof je niet meer in monsters, dan weet je wel beter. Conor is dertien en ook hij gelooft niet in monsters. Totdat er eentje voor zijn raam staat. Maar in plaats van weg te rennen blijft Conor staan. Hij is eigenlijk niet eens bang, ook al komt het monster voor hem. Conor heeft wel wat anders aan zijn hoofd, iets wat veel enger is.

‘Zeven minuten na middernacht’ gaat over Conor en hij is een beetje onzichtbaar. Omdat zijn moeder ernstig ziek is wordt hij door bijna iedereen anders behandeld. De kinderen op school lopen hem voorbij en van zijn leraren hoeft hij geen huiswerk meer te maken. Ze durven hem zelfs geen straf te geven. De enige die het wel aandurft om met Conor te praten is de taxusboom naast zijn huis. De boom verandert vlak na middernacht in een monster dat op zoek is naar Conor’s grootste angst: zijn verhaal met de waarheid. Maar Conor wil zijn verhaal voorlopig niet kwijt. Daar is nog wel wat voor nodig. Helemaal onzichtbaar worden bijvoorbeeld. Zelfs voor de grootste pestkop.

‘Zie je mij niet?’ riep Conor terwijl hij dichterbij kwam. ‘Zié je mij niet?’
‘Nee, O’Malley!’ riep Harry terug, inmiddels weer op zijn benen. ‘Nee, ik zie jou niet. Niemand hier ziet jou!’ 
Conor bleef staan en keek langzaam om zich heen. Iedereen stond nu naar hen te kijken, af te wachten wat er zou gebeuren. Behalve als Conor hen aankeek. Dan wendden ze hun blik af, alsof het te gênant of te pijnlijk was om hem echt rechtstreeks aan te kijken.

‘Zeven minuten na middernacht’ was een idee van schrijfster Siobhan Dowd. Toen zij veel te vroeg overleed, werd er gezocht  naar iemand die haar boek af kon maken. Patrick Ness heeft dit prachtig gedaan en werd in het buitenland voor zijn harde werk beloond met meerdere grote kinderboekprijzen. In Nederland is ‘Zeven minuten na middernacht’ genomineerd voor de Gouden Lijst. Hier kijkt niemand van op, want Patrick Ness weet wel hoe hij schrijven moet. Over elke zin is nagedacht. Maar de illustraties van Jim Kay mogen we ook niet vergeten. De donkere, zwart-wit tekeningen maken de bladzijden grimmig en passen daarmee heel goed bij de sfeer van het verhaal. Naast verdriet, angst en woede heeft Patrick Ness trouwens ook wat humor in het verhaal gestopt. Deze combinatie maakt van ‘Zeven minuten na middernacht’ een origineel, meeslepend en ontroerend boek.

Conor zijn klasgenoten durven hem niet aan te kijken. Als lezer is dat soms ook best wel even moeilijk. Maar als het je lukt leer je een hoofdpersoon kennen die je niet meer loslaat. En een verhaal dat je nooit meer vergeet.

Kim.

Is dit boek je bevallen? De verfilming komt in 2016 uit!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.