Zeven manieren om in slaap te vallenTheo Olthuis

Terug naar lijst
 

Zeven manieren om in slaap te vallen

Titel: Zeven manieren om in slaap te vallen
Auteur: Theo Olthuis
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2018
ISBN: 978 90 8967 266 7
Illustraties: Marieke Nelissen

Terug naar lijst

Val niet overal in slaap

Je hebt vast wel een houding waarin je het beste in slaap valt. Op je buik, je rug of misschien wel op je zij. Als je geen idee hebt, kan dit boek je misschien helpen.

In het boek ‘Zeven manieren om in slaap te vallen’, lees je, zoals de titel al zegt, over zeven manieren hoe je in slaap zou kunnen vallen. Je vraagt je misschien af hoe ze aan dit getal komen: ‘Waarom zeven? Zeven is een mooi getal! Ik zal ze allemaal even noemen; misschien kende je ze al’. De eerste manier is lekker languit op je rug. De tweede is liggend op je buik.

Het boek bevat niet echt een verhaal, het is eerder een opsomming van zeven tips. De tekst van Theo Olthuis is op rijm geschreven. Er staat niet op iedere pagina tekst. Wanneer er tekst staat, zijn dat maar één of twee zinnen die samen de slaaptip vormen.

In dit prentenboek zijn het vooral de tekeningen van Marieke Nelissen die in combinatie met de tekst zorgen voor een verrassend verhaal. Dat komt omdat je op de bladzijde waar de tip staat geschreven, een jongen ziet slapen. De plaatsen waar hij in slaap valt, zijn spannend en worden niet in de tekst beschreven. Daarvoor moet je naar de tekeningen kijken. Zo valt de jongen bijvoorbeeld in slaap op een tak van een boom, de maan of op een wolk.

Ook wordt de jongen steeds opgeschrikt uit zijn slaap. Dat heeft verschillende redenen. Zo draait de maansikkel bijvoorbeeld waardoor de jongen van de maan af valt, hij kan zich nog net vastgrijpen aan het uiteinde van de maan! Ook zakt de jongen door de wolk waar hij even daarvoor nog lekker op lag te slapen. Bij slaaptip vijf, ‘heel gewoon op je rechterzij…’ laat de tekening de jongen zien terwijl hij in een roeibootje ligt. Op de volgende pagina zie je dat zijn roeibootje omhoog wordt gespoten door een harde straal water die een enorme walvis naar boven blaast.

De tekeningen zijn heel rustig. Er zijn weinig details te zien en in één tekening zijn maar een paar rustige kleuren gebruikt. Soms kan je door goed te kijken naar de eerste illustratie al een beetje raden wat er op de volgende pagina gaat gebeuren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de jongen onder een boom in slaap is gevallen. Je ziet dat er in de boom een duif klaar zit en die een poepje naar beneden laat vallen….

‘Zeven manieren om in slaap te vallen’ is een boek met een verrassend, maar toch alledaags onderwerp. De illustraties maken dat het boek grappig is om te bekijken en te lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Niets gebeurdvan Mark Janssen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.