Zelda de piraatPieter van Oudheusden

Terug naar lijst
 

Zelda de piraat

Titel: Zelda de piraat
Auteur: Pieter van Oudheusden
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2014
ISBN: 978 90 583 8948 0
Illustraties: Merel Eyckerman

Terug naar lijst

Stoere meid is haar lieve kant kwijt

Droom jij er ook wel eens van om een piraat te zijn? Lekker stoer doen en de hele dag op zee varen op zoek naar schatten?

De zeemannen van De Lamantijn varen op de grote open zee. Opeens zien ze een mandje dobberen. De piraten zijn nieuwsgierig en nemen het mandje aan boord. Er zit een meisje in. De stoere mannen kijken elkaar aan. Wat moeten ze daar nu mee? Maar volgens sommigen komt een meisje altijd van pas. Ze verzinnen een naam, het meisje gaat Zelda heten. Ze blijkt helemaal geschikt te zijn als piraat. Ze vindt het leuk als het schip op en neer gaat en de hoge golven over het dek slaan. Zelda kan goed werken, ze poetst alles tot het weer blinkt, en de kapotte kleding van de piraten maakt ze weer heel.

De piraten leren haar van alles: ‘Buikloop, de kok, brengt Zelda de kneepjes van de piratenkeuken bij. Zoals drie keer in de soep spugen voor je hem opdient’. Dat klinkt niet echt lekker! Met Zelda aan het hoofd veroveren de piraten veel schepen en halen de buit binnen. Ondertussen doet kapitein Grijp niks en laat hij Zelda het vuile werk opknappen. Dat is niet eerlijk. Kapitein Grijp moet weg! De andere piraten zijn het met Zelda eens. De kapitein vertrekt en nu is Zelda de baas van het schip.

Maar opeens heeft Zelda er genoeg van. Ze wil geen piraat meer zijn. Ze weet wat ze echt wil. Een lief meisje, dat wil ze zijn. Net als vroeger. De piraten houden een vergadering en komen tot een besluit. Als je je een klein meisje wilt voelen, dan heb je een moeder nodig. De piraten brengen Zelda naar hun moeders. Zij wassen Zelda en geven haar een mooie jurk aan. Nu is ze weer een klein lief meisje. Maar of Zelda nu tevreden is? Dat moet je zelf maar lezen…

‘Zelda de piraat’ is een grappig boek omdat het laat zien dat je ook best lief kunt zijn als je stoer bent. De tekst van Pieter van Oudheusden bevat veel grapjes. Zo vergelijken de piraten een baby met een poes. De tekeningen van Merel Eyckerman zijn ook humoristisch. Op veel verschillende plaatsen zie je dingen terug die te maken hebben met piraten. Zo staat het nachthemd van Zelda helemaal vol met doodshoofden en hebben de piraten allemaal grote tatoeages op hun arm staan. Daarnaast zijn de tekeningen lekker groot en ze bevatten veel mooie kleuren die goed bij elkaar passen. Verder laten de tekeningen je zien hoe het verhaal afloopt.

Dus wil je een verrassend boek lezen over een superstoer meisje en lieve piraten? Dan moet je ‘Zelda de piraat’ zeker een keer lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Held op sokken’ van Bette Westera.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.