Zeg maar tegen de juf dat ik wat later komBette Westera

Terug naar lijst
 

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom

Titel: Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: De Fontein, 2008
ISBN: 978 90 261 2561 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Anders

Ouders zeggen het heel vaak: niet doen, anders. Of wel doen, anders. Niet langs de rand van het zwembad lopen, anders val je erin. Eerst al je groente opeten, anders krijg je geen toetje. Poets je tanden, anders krijg je gaatjes. Altijd alles anders. De ouders van Sander zijn ook zo. En Sander doet altijd precies wat zijn ouders zeggen. Behalve op de dag dat zijn ouders zeggen: ‘Sander, trek je schoenen aan en stap in de auto, anders rijden we weg zonder jou.’ Sander luistert niet naar zijn ouders en blijft op het springkussen springen. En dan rijden zijn ouders weg.

In 'Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom' van schrijfster Bette Westera wordt Sander op een parkeerplaats in Frankrijk door zijn ouders achtergelaten. En wat doe je dan?

Gelukkig is daar Bert, die ook uit Nederland komt. Hij rijdt in een mooie rode vrachtauto met vijftig schapen in de achterbak. Die heeft hij in Marokko opgehaald en brengt hij nu naar Nederland om geslacht te worden. Dat weet Sander niet als hij bij Bert in de vrachtauto stapt om mee naar Nederland te rijden. Maar als hij ervan hoort, wordt hij boos.

Bette Westera heeft met 'Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom' een grappig en spannend boek geschreven. Hoewel Sander soms wel een beetje bang is – zou jij dat niet zijn als je door je ouders wordt achtergelaten? – zet hij toch door. Hij overwint zijn angst en doet daardoor dingen die hij anders nooit zou doen. Vandaar ook dat hij stoer bij zijn ouders op het antwoordapparaat inspreekt ‘Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom!’.

Sander weet Bert ervan te overtuigen om de vrachtwagen naar de kust te rijden. Daar overnachten ze. De schapen mogen buiten in de wei hun poten strekken. Maar als de volgende dag naar het dorp lopen en terugkomen met hun armen vol boodschappen, ontdekken ze dat de vrachtauto weg is. En ja, dan zit er niets op om met de kudde schapen naar Nederland te lopen.

'Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom' is een verhaal waarin iedereen zich zal kunnen herkennen, want stiekem zijn we allemaal wel eens bang geweest om ergens achtergelaten te worden en zouden we best wel net zo dapper en stoer als Sander willen zijn! Bette Westera heeft hiermee gekozen voor een onderwerp dat jong en oud zal aanspreken. Sander leert in het boek om zelf na te denken. En dat het anders waar ouders mee dreigen soms helemaal niet zo erg is.

Jantine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.