Zeeën van tijdChristian Linker

Terug naar lijst
 

Zeeën van tijd

Titel: Zeeën van tijd
Auteur: Christian Linker
Uitgeverij: Clavis, 2004
ISBN: 978 90 448 0172 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Gevangen binnen of buiten de muren

Tim moet een jeugdstraf van 22 maanden uitzitten. Hij mag niets meenemen, geen radio, geen eigen kleren, zelfs geen boeken. Hij besluit zijn cel vol te stoppen met gedachten: ‘Nu zou ik een heleboel tijd bezitten. Ik was bij wijze van spreke tijdsmiljonair. Wat is tijd?’ In het realistische boek ‘Zeeën van tijd’, van Christian Linker, beschrijft de auteur het leven van de zestienjarige Tim Landberg. Linker zegt op de eerste bladzijde van het boek: ‘Voor iedereen die gevangen is. Aan beide kanten van welke tralies of muren dan ook’.

Tim ontmoet al snel een oude bekende van hem, die hij liever niet had willen kennen: skinhead Bodo Ingel. Voordat Tim het door heeft, ontfermt Bodo zich over hem. Hij heeft geen keuze en stapt in de groep van Bodo. De Arabieren, Polen en Russen keuren hem geen blik meer waardig.

De wereld die Linker beschrijft in ‘Zeeën van tijd’ is hard en meedogenloos. Pittig taalgebruik en een realistische afspiegeling van de gebeurtenissen in de gevangenis, maken het boek indrukwekkend en nooit saai. In de loop van het boek lopen de heftige verhalen wel erg uit de hand. Tim gooit alle regels overboord en zijn leven wordt alleen maar moeilijker. Hoe kan hij ooit weer functioneren in de gewone wereld?

Tussen de hoofdstukken door beschrijft Linker in een soort dagboekfragmenten, gedachtespinsels van Tim, die het leven in de gevangenis dragelijk maken. Nou ja, dragelijk? Bodo geeft opdracht om een van de Turken ‘koud te maken’ in de douche en Tim zelf overleeft ternauwernood een afpersingsruzie met Saïd, één van de Arabieren. Wat moet hij als na verloop van tijd ook Bodo hem de rug toekeert? De spanning blijft tot de laatste bladzijde hoog oplopen en zelfs op het eind weet je niet welke keuze Tim maakt.

Linker treft de juiste toon als hij de gevoelens van Tim beschrijft voor diens oude liefje Nathalie. Tim voelt zich letterlijk gevangen in zijn eigen wereld, want zij wil hem niet spreken aan de telefoon en al helemaal niet langskomen. ‘Ik voelde mij als een kaars die helemaal is opgebrand en langzaam uitdooft. Een kleine rookpluim stijgt langzaam op en verdwaalt’. Maar dan gebeurt er iets wat niemand kon voorspellen: Tim wordt opnieuw verliefd! De lerares die in de gevangenis lesgeeft, neemt leerlingen mee van ‘buiten’, waaronder Martha. Tim wil vrij zijn, met haar, voor altijd. ‘Zeeën van tijd’ geeft je het besef hoe het is als je niet kunt doen wat je wilt en je je gevangen voelt, aan welke kant van de tralies dan ook.  

Liselotte.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.