Zeb.Gideon Samson

Terug naar lijst
 

Zeb.

Titel: Zeb.
Auteur: Gideon Samson
Uitgeverij: Leopold, 2018
ISBN: 978 90 258 7394 3
Illustraties: Joren Joshua

Terug naar lijst

ZEB.

‘We hebben een nieuwe bij ons in de klas. Een zebra.
Ze heet Ariane en ze is er nu een week.’


Dit is nu een voorbeeld van een goede eerste zin. Grappig, uitdagend en een tikje vreemd. Zoiets mag je van schrijver Gideon Samson wel verwachten natuurlijk. Hij heeft al twaalf boeken geschreven, zijn werk werd vertaald en bekroond.

In ‘ZEB.’ gaat het om de klas van juf Cato. In elf korte en wonderlijke verhalen komen kinderen uit die klas aan het woord. Het gaat over een maffe spreekbeurt, de hik, het verbod op huilen, een grapjeswinkel of een leeuw. Vaak zijn het wat absurde gebeurtenissen. 2 + 2 is opeens 5. En met de allergoedkoopste tickets mag (nee móet) je zelf vliegen. Het verband tussen al deze verhalen is zoals gezegd de klas van juf Cato. Die klas is, zoals alle klassen, een wereldje op zich. Soms loopt een verhaallijn daardoor van het ene hoofdstuk naar het andere. Een kind dat de hoofdrol had in het ene verhaal krijgt een bijrol in het volgende. Iets wat thuis gebeurde, krijgt een vervolg in de klas.
Het is nooit helemaal duidelijk of deze verhalen ‘echt’ gebeurd zijn. Het kunnen net zo goed dagdromen zijn van kinderen die door het raam staren. Dingen waar ze zich zorgen om maken. Of zijn het avonturen die de vertellers ’s avonds, in bed, voor zichzelf bedacht hebben.
Echt of bijna echt?
Het maakt in dit boek niet uit. Je weet immers nooit wat er gebeurt in het hoofd van anderen. Welke formidabele verhalen zich daar allemaal afspelen. In dat kleine stukje in je hoofd waar je de meest vreemde dingen kunnen overkomen. Waar het onvoorstelbare opeens echt lijkt. Voor de kinderen uit de klas van juf Cato is verbeelding heel gewoon. Ze weten: je hoeft je heus niet druk te maken als er eens iets ongewoons aan de hand is.

Het mooie is de vanzelfsprekendheid waarmee Gideon Samson al deze verhalen vertelt: met een fijn gevoel voor humor en hoe hij de lezer altijd serieus neemt. Niet alles wordt uitgelegd, niet elk grapje wordt onderstreept. Hij knipoogt wel eens, maar nooit te opvallend. Onder elk verhaal – hoe gek het op t eerste zicht ook lijkt – zit er een ernstige laag.
Dankzij de illustraties van Joren Joshua is ‘ZEB.’ bovendien ook een erg mooi boek om naar te kijken. Strakke en sterke beelden zijn het, grappig en cool tegelijk. En met oog voor details, bijvoorbeeld als de tekst echt de hik krijgt.

Stefan Boonen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.