ZaterdagSaskia Halfmouw

Terug naar lijst
 

Zaterdag

Titel: Zaterdag
Auteur: Saskia Halfmouw
Uitgeverij: Leopold, 2018
ISBN: 978 90 258 7377 6
Illustraties: Saskia Halfmouw

Terug naar lijst

Eindelijk weekend!

Op zaterdag hoef je lekker niet naar school en kun je vaak net wat langer in bed blijven liggen dan normaal. Of juist niet… want op zaterdag zijn er ook heel veel andere dingen die moeten gebeuren. Daarover gaat dit boek.

‘Zaterdag’ is een zoekboek. Dat wil zeggen dat er helemaal geen tekst in het boek te vinden is. Maar dat betekent niet dat het een saai boek is. Integendeel. Iedere dubbele bladzijde bestaat uit een paginavullende tekening.

Die tekeningen gaan over de dingen die je allemaal kunt doen op de eerste dag van het weekend. Wat dacht je van voetballen bij de voetbalclub, of juist aanmoedigen langs de kant van het veld? Naar de gezellige markt in het centrum van de stad gaan, of inkopen doen in de supermarkt. Het kan ook zijn dat je op zaterdag de auto gaat wassen of trampoline gaat springen terwijl je ouders in de tuin werken. Al deze dingen zijn te zien op de verschillende platen in het boek.

Naast de vele kinderen die op iedere pagina te zien zijn, heeft de illustratrice Saskia Halfmouw ook een grapje uitgehaald. Zo is er op iedere tekening een sprookjesfiguur verstopt, een cowboy-jongentje, een ontsnapte hond en bekende figuren uit kinderboeken. Als je goed kijkt naar de tekeningen kun je zien dat ze steeds iets anders aan het doen zijn. Je moet wel goed kijken voor je ze allemaal hebt gevonden!

Op iedere bladzijde is zo veel te zien dat je iedere keer wanneer je het boek erbij pakt, weer iets anders ontdekt wat je nog niet eerder had gezien. Dat maakt het lezen van ‘Zaterdag’ zo leuk. Daarnaast is er nog een andere reden waarom het boek niet gaat vervelen. Dat komt omdat de tekeningen ook te maken hebben met de seizoenen. Zo is er bijvoorbeeld een plaat van de zomer waarin het erg druk is op het strand. Kinderen maken zandkastelen, laten zich insmeren of graven hun vader in onder een berg met zand. Maar ook in de herfst is het leuk om dit boek erbij te pakken. De plaat die daarover gaat laat een herfstbos zien met oranjerode bladeren en paddenstoelen. Uiteindelijk wordt het winter waarbij er geschaatst kan worden of lekker in de sneeuw kan worden gespeeld. De laatste tekening in het boek laat een gezellig plein zien met een heel grote kerstboom, mensen doen hun laatste boodschappen of luisteren naar kerstmuziek.

De tekeningen bevatten veel kleine, vaak grappige details. Daardoor zijn de tekeningen vol, maar dat maakt het erg leuk om ernaar te kijken. Er is veel kleur gebruikt in de tekeningen en doordat er veel ronde vormen zijn gebruikt, zien de mensen er allemaal vriendelijk en gezellig uit.

Als je je soms eens verveelt op een zaterdag, pak dan het boek ‘Zaterdag’ erbij, dan heb je uren kijkplezier!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Nederlandvan Charlotte Dematons.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.