Zac & MiaA.J. Betts

Terug naar lijst
 

Zac & Mia

Titel: Zac & Mia
Auteur: A.J. Betts
Uitgeverij: Blossom Books, 2014
ISBN: 978 90 20 679724
Illustraties:

Terug naar lijst

Een Sick-Lit die je raakt!

Een nieuw genre lijkt zich te ontwikkelen in de Young Adult literatuur: de Sick-lit. Boeken voor jongeren die als thema een ziekte hebben, zoals bijvoorbeeld kanker. ‘Een weeffout in onze sterren’ door John Green is een duidelijk voorbeeld, maar ook ‘Zac & Mia’ door A.J. Betts past volledig in dit thema. Zac en Mia zijn beide jongeren die kanker hebben. Zac heeft leukemie en Mia’s kanker heeft zich in haar enkel gemanifesteerd.

Het is 03.00 uur. Ik weet dat er dit uur wereldwijd 1484 mensen de diagnose kanker krijgen. Bijna 25 per minuut. Maar wat is de kansberekening hiervan? Ademhaling die tegelijk gaat, zachte huid en het overdonderende besef dat het leven weer goed kan zijn.

Zac en Mia gaan allebei op een eigen manier met hun ziekte om. Zac berekent alles in percentages. Wie heeft de grootste kans op leven? Voor hoeveel procent besta ik uit mezelf en hoeveel uit het beenmerg van een ander? Wat is mijn slagingspercentage? Door deze vragen simplistisch te beantwoorden met een getal kan Zac vrede hebben met zijn behandeling. Mia daarentegen verzet zich waar mogelijk, om haar ziekte niet haar leven te laten bepalen. Ze schreeuwt en vecht, ze jaagt iedereen in de buurt weg en weigert haar lot te accepteren.

A.J. Betts is er goed in geslaagd de twee verschillende personages neer te zetten. Van Mia krijgt de lezer eerst alleen de indruk die zij op anderen maakt, welk effect zij heeft op de omgeving en hoe zij gezien wordt door de ogen van Zac. Beetje bij beetje leert de lezer haar écht kennen. Dit komt doordat er hoofstukken vanuit haar perspectief geschreven zijn, maar ook doordat zij zich open leert stellen naar Zac en haar moeder.

Vechten tegen de kanker, niet opgeven, je lot en je lichaam accepteren. Alle clichés over de ziekte komen voorbij in het boek, zonder dat het zwaar wordt. Het verhaal is een echte tranentrekker en sleept je mee. Als je eenmaal bent begonnen kun je het bijna niet wegleggen en lees je tot diep in de nacht door. Ook qua schrijfstijl leest het boek gemakkelijk weg: veel dialogen, korte zinnen en de nodige dosis humor.

‘Als je kon kiezen, welk Kellogg’s Ontbijt zou ik dan zijn?’
‘Qua karakter of qua uiterlijk?’ Ze laat zich niet afleiden.
‘Allebei’
‘De laatste tijd? Je hebt iets weg van die ronde Froot Loops’
Ze zit er niet ver naast. Het is alsof ik in een looping zit. Ik zit al twintig dagen in deze kamer opgesloten en ik kan er niet uit. Ik begin te snakken naar gezelschap.

Onder deze simpele schrijfstijl gaat het verhaal dieper dan het op het eerste gezicht lijkt. Betts maakt gebruik van mooie metaforen en vergelijkingen, om emoties duidelijk te maken. Al met al, een écht Sick-lit die je zeker moet lezen!

Julie.

Meer boeken in het sick-lit genre? Natuurlijk raden we je een ‘Een weeffout in onze sterren’ door John Green aan, maar ook ‘Zeven minuten na middernacht’ van Patrick Ness, Siobhan Dowd en Jim Kay is prachtig geschreven en geïllustreerd!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.