Yuna's maanHans Hagen

Terug naar lijst
 

Yuna's maan

Titel: Yuna's maan
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Querido, 2016
ISBN: 978 90 451 1915 1
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

Maanzieke Yuna

De nacht van de volle maan wordt met het hele dorp gevierd, al zolang Yuna het zich kan herinneren. Op deze nacht verzamelt het hele dorp zich om de grote zwarte steen waar de oma van Yuna spannende verhalen vertelt. Wanneer Yuna’s opa zoekraakt op zee en haar oma zich te veel zorgen maakt om verhalen te vertellen, wordt er van Yuna verwacht dat ze deze taak overneemt. Net zoals haar oma de taak ook heeft overgenomen van haar moeder en die weer van haar moeder. Maar is Yuna daar wel klaar voor?

Opeens ligt er ontzettend veel druk op Yuna. Haar oma gelooft dat ze een geweldige verhalenverteller zal zijn, maar Yuna heeft geen idee wat ze moet vertellen. Op een dag komt er zomaar een grote man het dorp binnenlopen. Niemand weet waar hij vandaan komt of waar hij heen moet. De dorpelingen zijn in eerste instantie bang voor hem. Alleen de kleine Fiela durft haar mond open te trekken:

‘Wat was die vent van plan? Wou hij vechten? Wie durfde het op te nemen tegen die man? (…) Maar toen boog kleine Fiela zich ineens achterover. Haar mond ging wagenwijd open. ‘Hiiiii…’ gilde Fiela, ‘hiii-iii…’ Het klonk als een konijn dat levend gevild wordt.’

De reus blijkt Arp te heten en hij wil graag blijven tot de volgende volle maan. In ruil voor een slaapplek vangt Arp vis voor het dorp en neemt hij tijdelijk de taak van Yuna’s oma als verhalenverteller over. De dorpelingen hangen aan zijn lippen, alleen van zijn gesnurk wordt iedereen knettergek! Maar Arp zal ooit weer vertrekken en ondertussen kan Yuna de woorden voor haar eigen verhaal nog steeds niet vinden. Ze is veel te druk bezig met andere dingen. Want waar is opa? Komt hij ooit nog terug? En komt ze ooit meer te weten over de geheimzinnige Arp?

'Yuna’s maan', geschreven door Hans Hagen, is een prachtig fantasievol verhaal. De reus Arp vertelt korte verhaaltjes aan het dorp. Door deze afwisseling binnen het grote verhaal, is het boek erg geschikt om het te laten voorlezen door je ouders, opa en oma of oppas. Er staan schitterende illustraties in, gemaakt door Martijn van der Linden. Deze kunstzinnige en fantasierijke beelden zijn perfect om lekker bij weg te dromen. Yuna maakt een heel belangrijke ontwikkeling door. Arp leert haar allerlei mooie en spannende verhalen en geeft haar de woorden om ze te kunnen vertellen. En je kunt het verhaal niet alleen lezen, er zit ook nog eens een luistercd bij. Hans Hagen zelf leest het verhaal voor en het wordt begeleid door muziek van Floor Minnaert. Zoek je het perfecte verhaal om lekker mee in te kunnen slapen? Dan is ‘Yuna’s maan’ echt iets voor jou!

Eva.

'Yuna's maan' werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2017.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.