Ysa's schreeuwRita Williams-Garcia

Terug naar lijst
 

Ysa's schreeuw

Titel: Ysa's schreeuw
Auteur: Rita Williams-Garcia
Uitgeverij: Querido, 2002
ISBN: 978 90 451 0101 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Dromen in een achterwijk

Als je van jezelf weet dat je een gevoelig type bent, moet je het boek 'Ysa's schreeuw' van Rita Williams-Garcia misschien niet lezen, want het begint meteen heel heftig. Thulani, een zestienjarige jongen, woont in een achterwijk in Brooklyn (dat is een wijk in New York City). Hij is erg eenzaam. Zijn enige vrienden zijn duiven die hij houdt in een hok op het dak. Op een avond, als hij bij zijn duiven is, hoort Thulani een schreeuw. Hij ziet hoe beneden in een steeg twee mannen een meisje verkrachten. Hij rent naar het meisje en helpt haar door haar naar haar huis te brengen. Maar daarna wil ze niets meer met hem te maken hebben.

Schrijfster Rita Williams-Garcia komt uit de Verenigde Staten en schrijft vooral over Afro-Amerikaanse jongeren. Thulani is ook een donkere jongen. Hij woont bij zijn broer en diens vriendin en heeft het niet makkelijk: zijn moeder is dood, zijn vader woont op Jamaica, hij heeft geen vrienden en, nog erger, geen toekomstdromen. Hij probeert contact te zoeken met het verkrachte meisje, dat Ysa blijkt te heten. In het begin wijst ze hem af, maar langzamerhand groeien Ysa en Thulani naar elkaar toe. Ze worden zelfs verliefd op elkaar. Ysa brengt een beetje kleur in Thulani's kleurloze leven. Letterlijk, want ze maakt haar eigen kleding; rokken met prachtige kleuren en patronen. Ysa's grootste droom is modeontwerpster worden en ze laat aan Thulani zien hoe belangrijk het is om dromen te hebben.

'Ysa's schreeuw' is heel goed vertaald naar het Nederlands. De stijl is vrij simpel, met korte zinnen. Dit geeft de gedachten en de manier van praten van de eenvoudige, maar ook heel gevoelige Thulani goed weer. Het boek geeft ook een mooi beeld van het leven in een achterwijk van zo'n grote stad. Als je wel eens in New York City bent geweest, dan weet je tijdens het lezen van het boek weer precies hoe het ruikt en voelt in de straten die de schrijfster Williams-Garcia beschrijft.

Deze jeugdroman is zeer realistisch en daarmee een welkome afwisseling op alle magische boeken die zijn verschenen, zoals 'Artemis Fowl' en de trilogie van 'Het gouden kompas'. Het boek is niet altijd even vrolijk, maar wel indrukwekkend. Ook drukt het je even met je neus op de feiten: namelijk dat er veel kinderen in de wereld zijn die het vaak lang niet zo goed hebben als wij hier in Nederland. Soms is het best goed om daar bij stil te staan. Dus, als je geïnteresseerd bent in de problemen van jongeren in andere landen en andere culturen, dan is 'Ysa's schreeuw' een aanrader.

Alexandra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.