Yasmin's wilde weekjeLoes Hazelaar

Terug naar lijst
 

Yasmin's wilde weekje

Titel: Yasmin's wilde weekje
Auteur: Loes Hazelaar
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 978 90 856 8192 2
Illustraties: Jacqueline van Leeuwenstein

Terug naar lijst

Een weekje anders

De ouders van tweeling Yasmin en Yous gaan een weekje op familiebezoek in Marokko. Er valt veel te bezoeken, want Yasmin heeft een opa, een oma en vijf ooms in het Rifgebergte wonen. Natuurlijk blijven Yasmin en Yous niet alleen thuis; hun Marokkaanse oom Kader en tante Zohra uit Utrecht komen oppassen. En ze nemen hun zoon Salim mee. Leuk, zou je zeggen. Maar Salim ontpopt zich als een vervelende, pesterige neef die Yasmin en haar vriendin Lotta flink dwarszit. En het ergste is dat Yous vrolijk met hem meedoet! Vooral als Yasmin en Lotta in ruil voor een beloning op zoek gaan naar de vermiste kat Pasja. Dat wordt geen rustig weekje!

De zoektocht van Yasmin en Lotta verloopt zonder succes; Pasja is nergens te vinden. En Salim en Yous lijken iets in hun schild te voeren. Waarom kijken ze zo geheimzinnig, smoezen ze voortdurend met elkaar en stelen ze vis op de markt? Ondertussen verdwijnen de briefjes met Pasja’s foto die op elke straathoek hingen. Het lijkt erop dat Yasmin en Lotta niet de enige zijn die Pasja willen vinden…

Yasmin’s wilde weekje is een grappig, spannend boek dat leest als Yasmin’s dagboek. Yasmin schrijft precies op wat ze denkt en hoe ze zich voelt. Loes Hazelaar heeft voor dit boek met veel Marokkaanse gezinnen in Nederland gepraat en wilde van alles van ze weten: hoe vieren ze feest, wat eten ze, hoe gaat het er thuis aan toe? Dat gaat bij ieder gezin natuurlijk anders. Oom Kader en tante Zohra denken over veel dingen anders en zijn net iets ouderwetser dan Yasmin en Yous gewend zijn. Zo wil tante Zohra tot Yasmin’s verbazing dat ze helpt met boodschappen doen en koken. En als Yasmin vertelt dat ze in haar bikini gaat zwemmen, verslikken oom en tante zich bijna in hun ontbijt. Je hóórt oom en tante ook bijna tegen elkaar praten. Dat komt omdat hun uitspraak met een typisch Marokkaans accent is opgeschreven:

'Ik mag van papa en mama altijd naar het strand. Als ik maar niet alleen ga.’ Tante en oom kijken elkaar aan. ‘Voor grote maisjes is viel gevaarluk met jongens. Maar Yasmin isse nog geen twalf, Kader,’ zegt tante. ‘Ja, sje isj nog wel bietje klain maisje. Isj wel goed dan,’ zegt oom. ‘Jai dan om vaif oer teroeg sain voor koku? Maggu jai nou weg,’ zegt tante.

Hazelaar is nog niet uitgeschreven over Yasmin en Yous. Ze is druk bezig met deel twee, 'Yasmin’s rare reisje', dat in het najaar van 2007 verschijnt. Nog meer gekke avonturen van Yasmin, Yous en Lotta dus!

Karin.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.