WreedMel Wallis de Vries

Terug naar lijst
 

Wreed

Titel: Wreed
Auteur: Mel Wallis de Vries
Uitgeverij: De Fontein, 2013
ISBN: 978 90 261 3485 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Glibberige jongens en jaloerse meisjes

Ik zie mezelf in het filmpje een bochtje maken. En dan opeens glip ik weg. Mijn benen en armen vliegen alle kanten op, alsof ik van elastiek ben. Wijdbeens kom ik in een hoop sneeuw tot stilstand.
Loulou en Robin gieren het uit. Madelief bijt op haar onderlip, waarschijnlijk om niet in lachen uit te barsten.

De 17-jarige Danielle gaat samen met haar sportieve vriendinnen op wintersportvakantie naar Gerlos, Oostenrijk. Helaas is ze zelf niet zo’n geweldige skiër, waardoor ze de vakantie grotendeels in het plaatselijke restaurant slijt. Ook is ze niet gelukkig met haar uiterlijk: ze is een stuk minder slank dan de andere meiden. Ze is dan ook blij verrast als ze Dante ontmoet, een bloedmooie en mysterieuze jongen die bijzondere belangstelling voor haar toont en bovendien terug in Nederland vlak bij haar blijkt te wonen. In het geheim blijft ze afspraakjes met hem maken.

Dan hoort Danielle dat Dantes vroegere vriendinnetje is vermoord. Zou hij er iets mee te maken hebben? Ondertussen loopt ze haar bezitterige ex-vriend Stan steeds vaker tegen het lijf. Wat wil hij van haar? Langzaam sluit Danielle zich meer en meer af van vriendinnen en ouders, totdat ze er helemaal alleen voor komt te staan.

‘Wreed’ begint op het moment dat Danielle ontvoerd is, aangegeven als dag 0. Ze ligt vastgebonden en geblinddoekt op bed. De bladzijden zijn zwart, de (onbekende) ontvoerder vertelt: ‘Haar goudblonde haren waaieren uit over het kussen. Ze is mooi zoals ze daar ligt.’ Daarna keren we terug in de tijd, om precies te zijn 17 dagen, de dag waarop Danielle op vakantie ging naar Gerlos, om er vervolgens in korte, vlot geschreven hoofdstukken achter te komen wat er van dag tot dag voorafging aan de ontvoering. Die hoofdstukken worden steeds afgewisseld met de zwarte bladzijden van de ontvoerder. Zo’n opbouw is even wennen, maar zeker effectief. Van meet af aan weet je wat voor narigheid Danielle te wachten staat en in de hoofdstukken die naar dit moment toewerken kun je mooi speuren naar de mogelijke dader.

Natuurlijk zet thrillerschrijfster Mel Wallis de Vries haar lezers graag op het verkeerde been en dus maakt ze haar personages zo verdacht mogelijk. Alle jongens zijn glibberige griezels die niet het achterste van hun tong laten zien, terwijl alle meisjes elkaar het leven zuur maken uit jaloezie of wraak. Wallis de Vries past daarmee een simpel trucje toe, al kan ze dat wel als de beste. Niet voor niets schreef ze al een hele verzameling superpopulaire thrillers voor jongeren, waaronder ‘Klem’ en ‘Vals’. Voor die laatste ontving ze een onderscheiding van de Jonge Jury in 2012. ‘Wreed’ doet hier niet voor onder. Een nagelbijtend spannend boek dat je meteen uit wilt lezen.

Linda.

Leestip: Ben jij gek op boeken die én spannend én realistisch zijn? Lees dan ook ‘Slecht’ van Jan Simoen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.