WoordnerdSusin Nielsen

Terug naar lijst
 

Woordnerd

Titel: Woordnerd
Auteur: Susin Nielsen
Uitgeverij: Lemniscaat, 2017
ISBN: 978 90 477 0892 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Een nerd op nep-Nikes

Je zal maar een jongen als Ambrose zijn. Telkens als je moeder ergens een nieuwe baan vindt, moet je verhuizen. Er is amper geld, dus je draagt afdankertjes en nep-Nikes. Je bent een tikje betweterig en irritant, want hoe je moet omgaan met anderen, dat begrijp je niet helemaal. En ten slotte heb je een pinda-allergie.

Geen wonder dat Ambrose op school gruwelijk gepest wordt. Als drie klasgenoten stiekem een pinda tussen zijn brood stoppen en Ambrose met een anafylactische shock naar het ziekenhuis wordt gebracht, is voor zijn moeder de maat vol. Ze gaat Ambrose thuisonderwijs geven. Een geweldig voordeel, vindt Ambrose, maar na een paar weken is de lol er wel af. Hij verveelt zich rot. Naar de vriendelijke bovenburen mag hij niet gaan, want hun zoon Cosmo is zojuist vrijgekomen uit de gevangenis.

Hij nam me even taxerend op. Toen fluisterde hij: ‘Wil je dat echt weten?’
Ik knikte weer, ook al kreeg ik nu koude rillingen.
Hij keek om zich heen om zich ervan te verzekeren dat niemand meeluisterde. ‘Ze hebben me achter de tralies gezet omdat ik een jongen van jouw leeftijd heb vermoord. Een jongen die veel te veel stomme vragen stelde.’


Ambrose heeft één passie: scrabbelen. Van zijn overbezorgde moeder mag hij geen lid worden van een scrabbleclub, want daar moet hij met de bus naartoe. Ambrose verzwijgt voor haar dat hij samen met Cosmo elke woensdagavond gaat scrabbelen bij de West Side Scrabble Club. Maar op een dag moet dit toch uitkomen.

Ambrose is een jongen die familie zou kunnen zijn van andere personages uit boeken van Susin Nielsen: een hoofdpersoon die wat wereldvreemd is, maar op wie je onmiddellijk gesteld raakt – al ben je stiekem blij dat jij niet bij dat irritante ventje in de klas zit.
Ambrose is een nerd, maar hij is niet de enige. Bij de scrabbleclub spelen heel veel mensen die zich maar met moeite staande kunnen houden in het leven. Het is voor het eerst dat Ambrose zich geaccepteerd voelt door anderen. Hij wil koste wat kost blijven scrabbelen bij de club.
Heel knap laat Nielsen je de sociale ontwikkeling van Ambrose meemaken. Je voelt het eerder dan dat je het weet: ook met de moeder van Ambrose is iets mis. Iets heel erg mis.

Het spel scrabbelen is door het hele boek geweven. ‘Woordnerd’ vertalen zal niet eenvoudig zijn geweest; vertalers Lydia Meeder en Barbara Zuurbier hebben zelfs hulp gekregen van de Nederlandse Scrabblebond.
Tijdens het lezen van ‘Woordnerd’ krijg je ontzettend veel zin om zelf het scrabblebord er ook bij te pakken en een partijtje te spelen. Je hoeft echt geen nerd als Ambrose te zijn om van dit geweldige boek te genieten.

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen met een buitenbeentje in de hoofdrol? Lees dan de recensie van Zwijgen is goudvisvan Annabel Pitcher.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.