WonderlandHarmen van Straaten

Terug naar lijst
 

Wonderland

Titel: Wonderland
Auteur: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Vassalucci, 2003
ISBN: 978 90 500 0632 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Arnhem is een van de weinige Nederlandse plaatsen met flinke heuvels. Vanaf een aantal plekken in en rond de stad heb je daardoor een weids uitzicht over het land ten zuiden van de Rijn. Bij mooi weer kun je er helemaal tot in Duitsland kijken. Niet dat Arnhemmers zodoende voortdurend op hun medemens neerzien, maar ze zijn wel van jongs af aan gewend om af en toe vanuit de hoogte het dagelijkse gekrioel te bestuderen. Ik hou daar wel van.

Zo ook de hoofdpersoon van 'Wonderland', geschreven door Harmen van Straaten. Vanuit de cockpit van een oud oorlogsvliegtuig volgt deze David John Coombs het leven in een ingeslapen Engelse badplaats. Sterker nog: nauwgezet maakt hij aantekeningen over de mensen die op een verloederde pier allerlei kermisattracties draaiend houden. Onder wie de vader van DJ Coombs. Hij heeft een carrousel die DJ Coombs later zal gaan erven, of hij wil of niet. Niet dus.

Voor de duidelijkheid: die Spitfire vliegt niet meer, maar is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Hij staat op een houten toren aan het begin van de pier, aan de ingang van Wonderland. Samen met zijn vriend Slimy speelt DJC een ingewikkeld spel, waarbij ze gebruik maken van hun nauwkeurige aantekeningen. Uiteindelijk loopt nogal dat uit de hand en het grootste gedeelte van het boek beschrijft een avond waarop DJC in de Spitfire zit te wachten op Slimy en op de onvermijdelijke eindafrekening. Tussen de bedrijven door bespreekt hij de levens van zijn ouders en grootouders, onder wie kleurrijke types als opa Augurk en oma Straatmadelief. Maar bovenal zit hij daar te wachten op het moment dat hij de hele bliksemse boel achter zich kan laten: de erfenis van zijn voorouders en vooral de slome wereld van de pier. Hij wacht op het moment dat het leven echt gaat beginnen, of dat het echte leven gaat beginnen. En als dat wachten hem te lang duurt is er altijd nog zijn goede Vriend God, bij wie hij z’n verhaal en ongeduld kwijt kan.

'Wonderland' is kortom niet het doorsnee verhaal van een doorsnee puber. De on-Hollandse sfeer bezorgde me zelfs regelmatig het gevoel dat ik de Nederlandse vertaling zat te lezen van een oorspronkelijk Engels boek. Zelf ben ik nog nooit in een Britse badplaats geweest, maar je zou haast denken dat Harmen van Straaten zijn eerste levensjaren in Brighton of Southend heeft doorgebracht.

Maar erg waarschijnlijk is dat niet. Want had ik eigenlijk al verteld dat Harmen ooit in Arnhem is geboren? Net als ik trouwens?

Chris Bos.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.