Wolfje wil naar huisRachel Bright

Terug naar lijst
 

Wolfje wil naar huis

Titel: Wolfje wil naar huis
Auteur: Rachel Bright
Uitgeverij: Gottmer, 2018
ISBN: 978 90 257 7006
Illustraties: Jim Field

Terug naar lijst

Prenten die je in posterformaat zou willen ophangen!

De rest van de roedel liep sneller dan hij.
‘Wacht even,’ riep Wolfje, ‘ik hou het niet bij!’
Ze bleven niet wachten, ze klommen maar door
en diep in een sneeuwstorm verloor hij hun spoor.

De tekening op de voorkant van het prentenboek ‘Wolfje wil naar huis’ laat indringend zien hoe dit kleine wolfje zich voelt. Eenzaam. Bang. Zijn blik boort zich in je ogen, alsof hij aan jou vraagt: ‘Wil je me helpen?’ Van tijd tot tijd voelt iedereen zich weleens zo, toch?

Elke nacht slapen de wolven in dezelfde grot. Tot hun plekje wordt ingepikt door een nors kijkende ijsbeer met twee kleintjes... Die kun je beter maar met rust laten, dat weten de wolven wel! Daarom gaan ze op zoek naar een andere slaapplek, maar dat wordt een tocht die voor Wolfje te lang en te zwaar is. Hij verdwaalt en raakt zijn roedel kwijt. Gelukkig zijn de dieren die hij onderweg tegenkomt gevoelig voor zijn wil-je-me-helpen-blik! Eén voor één helpen ze hem een stapje verder. De narwal brengt Wolfje weer boven water nadat hij door een wak is gezakt. Daarna klimt hij bij de walrus op zijn schouders voor een tocht over het ijs. En hoe voelt Wolfje zich nu? Kijk maar eens goed naar de tekening van Jim Field. Blij en tevreden reist hij mee door het landschap.

De illustraties zijn adembenemend mooi. Veel prenten zou je zó op posterformaat in je slaapkamer willen hangen, zo sfeervol zijn ze. Jim Field geeft de emoties van Wolfje goed weer. De warmte van het contact met de andere dieren steekt duidelijk af tegen het koude en kille landschap vol ijs en sneeuw. Veel kleuren gebruikt de tekenaar niet, want het is tenslotte nacht.

Niet alleen de tekeningen maar ook het verhaal van Rachel Bright is ontroerend mooi. Ze heeft een spannend verhaal geschreven dat natuurlijk een beetje triest is, maar ook hoopvol en liefdevol. Want wat krijgt Wolfje veel hulp aangeboden, helemaal spontaan! En wat wordt hij platgeknuffeld als hij zijn roedel terugvindt (want een prentenboek met een droevige afloop, dat kan natuurlijk niet!). Dat dit verhaal na het lezen nog een tijdje door je hoofd blijft huppelen, komt zeker ook door de ritmische vertaling van Bette Westera. Zij laat de woorden en zinnen swingen alsof ze een liedje vormen. Je merkt goed dat Bette Westera zelf niet alleen verhalen schrijft, maar ook gedichten. In deze vertaling heeft ze die beide talenten goed gebruikt!

‘Wolfje wil naar huis’ is een zeer geslaagd prentenboek over familie, over het helpen van onbekenden en over hoe héérlijk het soms is om klein te zijn. Want zeg nou eens eerlijk, het is toch hartstikke fijn om voor je te laten zorgen?

Karine.

Leestip: Blijkbaar zijn schrijvers dol op wolven, want ze stoppen hun prentenboeken er vol mee! Lees ook eens De wolf, de eend en de muis van Mac Barnett en Jon Klassen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.