Wolf en HondSylvia Vanden Heede

Terug naar lijst
 

Wolf en Hond

Titel: Wolf en Hond
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo, 2009
ISBN: 978 90 209 8007 3
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Leren lezen met Wolf en Hond

Waarschijnlijk ken je Sylvia Vanden Heede wel van haar boeken over Vos en Haas: de mooie dikke boeken voor als je net leert lezen. De verhaaltjes in die boeken worden steeds wat moeilijker, maar dat geeft niets. Ze zijn namelijk zo spannend en grappig dat je bijna niet merkt dat je ze misschien eigenlijk nog niet kan lezen. Je wilt heel graag verder lezen en dus lukt het je!

In ‘Wolf en Hond' staan negen verhaaltjes. De hoofdpersonen zijn familie van elkaar, maar hebben een totaal andere manier van leven. De een is wild en leeft in het bos, de ander is tam en leeft bij mensen in huis. In alle verhaaltjes zie je goed de verschillen. Wolf is degene met de vlooien, Hond is degene met de baas. Hond is heel trouw, maar Wolf houdt zich niet aan zijn woord.

Er zijn weinig schrijvers van eerste leesboeken die leuke taalgrapjes kunnen maken. Maar Sylvia Vanden Heede kan dit als geen ander. Hond zegt tegen Wolf: ‘Wees jij maar wild als je wilt'. Een mooie manier om duidelijk te maken dat een letter verschil toch echt uit kan maken voor de betekenis van een woord.

De verhalen over Wolf en Hond zijn los te lezen (als je tussendoor tenminste kunt stoppen!) en volgens de uitgever zijn ze geschreven van Avi-start tot M3. Toch staan er ook in de eerste verhaaltjes best moeilijke woorden voor kinderen die net beginnen te lezen. Zoals ‘grijs', ‘thuis', ‘grijnst' en ‘pocht'. Meestal is dat niet erg en snap je door de rest van het verhaal toch wel wat er bedoeld wordt. En zo leer je er nieuwe woorden bij!

'Wat weet jij een boel!' zegt Wolf.
Hond lacht trots.
Hij zet een borst op.
‘Ik lees heel veel.
Daar komt het door.
Ik las het boek van mijn baas', pocht Hond.'

Marije Tolman heeft prachtige illustraties gemaakt, waarop je goed kunt zien hoe lief en verlegen Hond is en hoe gemeen en gevaarlijk Wolf is. Daardoor is het ook leuk om alleen maar in het boekje te kíjken.

'Wolf gromt.
Hij leest geen woord.
Dat kan hij niet!
Maar hij kijkt wel.
Hij kijkt op elk blad.
En wat ziet hij veel!'

Veel mensen zullen denken dat de boeken over Vos en Haas de beste boeken zijn die Sylvia Vanden Heede ooit geschreven heeft. En ook dat het heel moeilijk is om ooit een nóg mooier boek te maken. Maar misschien is het helemaal niet nodig om iets nog mooiers te maken. ‘Wolf en Hond' is in ieder geval nét zo mooi en dat is al heel knap!

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.