WinterlichtDiana Monson

Terug naar lijst
 

Winterlicht

Titel: Winterlicht
Auteur: Diana Monson
Uitgeverij: Christofoor, 1998
ISBN: 978 90 623 8635 2
Illustraties: Maren Briswalter

Terug naar lijst

Luisteren naar prachtige winterverhalen en zelf kerstbrood bakken

"Het was de avond van 21 december, het begin van de langste nacht van het jaar. Sonja en haar familie hadden buiten een prachtig midwintervuur gemaakt. Hoei, wat knetterde en spetterde dat. De vlammen dansten hoog op en verdreven de duisternis en ook de koude (…)"

Soms zijn er van die boeken die je, als je ze in de winkel ziet liggen, direct wil kopen. Zo'n boek is 'Winterlicht'. Een boek dat de sfeer van de donkere tijd in het jaar, de herfst en de winter, met veel gezelligheid uitstraalt. 'Winterlicht' is een echt familieboek vol knutselideeën, verhalen, liedjes en recepten speciaal voor de laatste twee maanden van het jaar.

De auteurs hebben de feesten die wij in de wintertijd vieren (bijvoorbeeld Sint Maarten, Advent, Sint Lucia, Kerstmis en Oudjaar) beschreven vanuit oeroude tradities, rituelen en symbolen die aan die feesten ten grondslag liggen. De illustraties, vooral in blauwtinten uitgevoerd, vullen de teksten goed aan en zorgen voor een eenheid in sfeer.

In het boek staat het verhaal over het meisje Sonja centraal. Op verschillende plekken wordt het verhaal onderbroken door de recepten, liedjes en knutsels. Sonja is pas met haar ouders bij haar oma Alwine komen wonen. Ze luistert graag naar alle oude verhalen die haar oma kent. Telkens als oma vertelt gaat er voor Sonja een wereld open. De wereld van vrouw Holle of vrouw Percht, van kabouters en wortelkinderen. Maar ook die van sierlijke de Barbaratakken en de jaarkrans met zijn dikke kaarsen in vier verschillende kleuren, één voor elk seizoen. Het is de wereld van lekkere appelverassingen, mooi gedekte tafels, hoog oplaaiende vuren en gevlochten kerstbrood.

Bij het lezen en bekijken van dit boek beleef je al dit moois samen met Sonja. En wanneer je zelf zin hebt de heerlijke baksels te maken, of gezellig te gaan knutselen dan kan dat. Hoe je zelf een kaars kunt trekken, een ster kunt vouwen en knippen of een appelkabouter kunt maken. Alles staat duidelijk beschreven in het boek.

'Winterlicht' is een prachtig boek voor de koude wintermaanden of de kerstvakantie. Een boek om lekker uit te lezen of uit voor te lezen, uit te werken of...om zomaar, opengeslagen op je favoriete bladzijde van dat moment, neer te leggen.

Berna.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.