WinterdierenBibi Dumon Tak

Terug naar lijst
 

Winterdieren

Titel: Winterdieren
Auteur: Bibi Dumon Tak
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 451 1223 7
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

Dieren in de diepvries

Trek wanten aan. Vergeet je warme sjaal en winterjas niet, want we gaan naar de Noord- en naar de Zuidpool. Nee, niet echt natuurlijk, maar Bibi Dumon Tak neemt je in ‘Winterdieren’ mee naar het hoofdeind en het voeteneind van de wereld. En daar is het koud. Bitterkoud. Het kouderecord staat op de Zuidpool zelfs op -89,2 graden Celsius. Logisch dus dat er bijna geen mensen wonen. Maar op de polen wonen wél dieren.

Daar gaat het in dit boek over. Op de Zuidpool wonen pinguïns. Op en rond de Noordpool niet. Daar wonen weer landzoogdieren zoals de ijsbeer en de poolvos, en die zie je op de Zuidpool niet. Rond beide polen wonen vissen, zeehonden, vogels en walvissen, maar het zijn niet dezelfde soorten. Er is maar één dier dat op allebei de polen woont.

In ‘Winterdieren’ lees je over 23 dieren die het wel lekker vinden om in zo’n diepvries te leven. Een aantal van hen ken je vast wel: de walrus, de wolf of de keizerspinguïn bijvoorbeeld. Maar wist je ook dat een walrus elke dag 45 kilo voer eet? Dat voer vindt hij door met zijn snor over de zeebodem te aaien en alles wat eetbaar is op te zuigen. Een walrus is dus net een heel grote zeebodem-stofzuiger.
En dan zijn er de dieren waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Ken je de narwal: een vis die verschrikkelijk diep kan duiken en die bovendien een soort speer aan zijn snuit heeft zitten die werkt als een gevoelige antenne? Of lees je liever over de zuidelijke zeeolifant? Ja, die bestaat ook. Of wat dacht je van de belgica antarctica, een beestje van amper een centimeter groot dat twee jaar lang een larf is en dan twee weken die tijd krijgt om zich voort te planten.

In 23 dierenportretten vertelt Bibi Dumon Tak over de bewoners van de koudste gebieden op aarde. Er staan prachtige, ijskoude tekeningen bij van Martijn van der Linden. De dierenhoofdstukken zijn niet alleen leuk om te lezen, maar je komt ook heel veel te weten over al die bijzondere beesten. Niet te geloven hoe slim de natuur alles regelt. Alles wat in dit boek staat, is echt waar en toch is het alsof je grappige, verzonnen verhaaltjes over gewone en minder gewone dieren leest. ‘Winterdieren’ is in 2012 bekroond met een Gouden Griffel.

Oh ja, dat dier dat zowel op de Noord- als op de Zuidpool woont, is de noordse stern; een klein vogeltje dat in maart naar de Noordpool vertrekt en in september weer terugvliegt naar de Zuidpool. Veertigduizend kilometer per jaar! Dan zit je toch liever thuis met een goed boek. Met ‘Winterdieren’ bijvoorbeeld.

Lidewij.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Wild verliefd’ van Ditte Merle.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.