Winston: Kat met een geheime missieFrauke Scheunemann

Terug naar lijst
 

Winston: Kat met een geheime missie

Titel: Winston: Kat met een geheime missie
Auteur: Frauke Scheunemann
Uitgeverij: De Fontein, 2017
ISBN: 978 90 2614 37 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Kattige vrienden en andere problemen

De hoofdpersoon van dit verhaal is niet zomaar iemand. Geen stoer meisje of lieve jongen. Nee, het is een huiskater. En wel een enorm verwende, genaamd Winston Churchill. Zijn luie leventje bij professor Hagedoorn wordt verstoord door de nieuwe huishoudster en haar dochter Kira. Zo moet hij zijn plekje op de bank opgeven, staat de politie voor de deur en wordt hij als een hond behandeld (kan het nóg erger?). In de tussentijd ontmoet hij een prachtige poes die - jammer genoeg - niks van de verwende huiskater wil weten. Winston komt erachter dat Kira ook verdrietig is, omdat ze wordt buitengesloten door de meisjes op school. Ze zouden allebei graag iemand anders willen zijn. En dan slaat de bliksem in:

Ik ben plotseling waanzinnig groot. Ik bedoel: lang. Mijn kop zweeft hoog boven de grond - ik word er duizelig van! Ik ben duizelig en heb bonkende hoofdpijn. Ik wil miauwen maar uit mijn bek komt een geluid waar ik kippenvel van krijg: Ik heb net ´au´ gezegd. Au. AU! Een woord. Een menselijk woord. Sinds wanneer kan ik praten?

Het meisje Kira en de kat Winston zijn verwisseld van gedaante. Wat nu? Ze willen helemaal niet in elkaars lichaam zitten! Wat als Winston rare dingen zegt? Hoe maakt Kira dan ooit nieuwe vriendinnen op school? Dan wordt ook nog Kira’s moeder bedreigd door haar ex-vriend: Vadim. Steeds vaker komt de politie langs. Wat houdt haar moeder allemaal voor haar geheim? Maar nu, nog veel belangrijker: Hoe kan iemand die meer snapt van muizen dan van mensen, Kira en haar moeder helpen?

Frauke Scheunemann laat je de wereld beleven door de ogen van een kat. En die zien de dingen vaak helemaal anders! Dit zorgt voor grappige situaties, vooral als Winston een mens is geworden. Het is lastig te vergeten dat de hoofdpersoon eigenlijk een kat is. Bijvoorbeeld omdat hij denkt in zijn eigen taal met uitspraken als: ´Ach, jij heilige kattenbak! Dit moet een misverstand zijn.´ En: ´Wel alle sardientjes-in-blik, wat een megagigantische ellende!´ Daarbij begint elk hoofdstuk met leuke, eenvoudige tekeningen van een zwarte kat.

Het boek is spannend, want samen met Kira gaat Winston achter het geheim van haar moeder aan. En Vadim? Die blijkt een gevaarlijke vent te zijn…

‘Winston: Kat met een geheime missie’, het eerste deel van een nieuwe detectiveserie, is een origineel verhaal met veel humor, maar het boek zet je ook aan het denken. Waarom zou je zo graag bij anderen willen horen die onaardig tegen je doen? Wat is vriendschap eigenlijk? Kunnen de twee in hun nieuwe gedaantes elkaars problemen oplossen?

Ben jij een echte dierenvriend en zou je wel eens willen weten hoe een kat jouw leven zou bekijken? Dan is dit echt een boek voor jou!

Kelly.

Leestip: Houd je van boeken waarin katten een hoofdrol spelen? Dan is ‘Minoes’ van Annie M.G. Schmidt een aanrader.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.